Preparatele tradiționale de Paști. Mihaela Bilic: Le-aș încadra în categoria "alimente de slăbit”

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre preparatele tradiționale care se vor afla pe masa de Paști și a dat asigurări că acestea nu îngrașă, spre deosebire de cele de Crăciun.

"Preparatele tradiționale le-aș încadra în categoria "alimente de slăbit”

"Meniul de Paște, spre deosebire de meniul de Crăciun, nu este periculos pentru siluetă tocmai pentru că tradiția respectă regulile nutriției din moși-strămoși. Adică, de Paște, preparatele tradiționale ar trebui să fie drobul și tot ce înseamnă preparate pe bază de mie - adică stufat, friptură, ciorbă.

Le-aș încadra în categoria "alimente de slăbit” Niciuna dintre ele nu are, să spun, contraindicații nici pentru siluetă, nici pentru sănătate. Mai degrabă, le-aș încadra în categoria alimente de slăbit pentru că sunt, conțin ca și ingrediente, carne și multe legume. În drob avem organele tocate gătite la cuptor împreună cu multe verdețuri, deci niciun gram de carbohidrați. Dacă-l mâncăm cu salată verde, este masă de slăbit.

Ciorba, prin definiție, este un aliment de slăbit. În ciorbă este foarte ușor să nu punem grăsime și la final chiar să eliminăm grăsimea care a rezultat din carne, pentru că ăsta este avantajul ciorbei, grăsimea se ridică la suprafață nu se poate amesteca și cu apa, și atunci, dacă o degresăm din nou, avem un produs de slăbit.

"N-ar fi recomandat să exagerăm cu ouăle fierte”

Friptura, din nou, mâncată cu salată e de bine, iar stufatul, la fel, presupune multe ceapă, usturoi și din nou carne de miel, deci niciun stres nici aici. E adevărat, cantitatea face diferența și n-ar fi recomandat să exagerăm cu ouăle fierte, mai ales dacă le mâncăm cu maioneză, mai ales dacă am ținut post și am avut o perioadă în care alimentația a fost bazată pe vegetale și pe lucruri mai ușoare. Oul, prin definiție, stimulează secreția de bilă din vezica biliară și atunci, după o perioadă de post, s-ar putea ca această stimulare să o resimțim ca pe un lucru greu, ceva ce cade greu, dar este vorba doar de trecerea de la perioada de post la perioada obișnuită, iar excesul de ouă s-ar putea să ne dea probleme.  

"Pasca de Paști este un fel de cozonac dietetic”

La fel la capitolul dulciuri, prăjituri, pentru că în tradiție ar trebui să fie pasca. Pasca, în percepția mea, este un fel de cozonac dietetic, pentru că până și nuca din cozonacul de iarnă de la Crăciun este înlocuită cu brânză proaspătă de vaci, care este un produc dietetic. Deci nici la capitolul pască nu avem risc de îngrășat. Însă, dacă românii, că tot vorbeam de tradiții, aduc pe masa de Paște și sarmalele, și salata Boeuf, atunci s-ar putea să avem probleme de kilograme în plus”, a declarat Mihaela Bilic la FRESH by UNICA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel