Presa americană l-a identificat pe suspectul în recenta tentativă de asasinat asupra lui Trump

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Suspectul în tentativa prezumtivă de asasinat asupra lui Trump, candidatul republican la Casa Albă, este un susținător al ucrainenilor în războiul cu Rusia.

Ryan Wesley Routh a fost identificat, de presa americană, drept autorul tentativei prezumtive de asasinat asupra lui Donald Trump, candidatul republicat pentru un nou mandat la Casa Albă, scrie luni, AFP, citat de Agerpres. AFP a precizat că l-a intervievat pe Routh în urmă cu doi ani, la Kiev, unde acesta se deplasare în sprijinul ucrainenilor.

Amintim că un bărbat înarmat a încercat, duminică, să îl asasineze pe Donald Trump în timp ce se afla pe terenul său de golf din Palm Beach, Florida, au anunțat autoritățile, scrie Reuters, CNN, Fox News și The New York Times, citând responsabili din agențiile de securitate cărora le păstrează anonimatul. Acest bărbat suspect a fost identificat în persoana lui Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, din Hawaii. 

Potrivit media americane, Routh a fost arestat după ce agenți ai serviciilor secrete americane ”au deschis focul asupra unui bărbat înarmat” cu o pușcă de tip AK-47 în apropierea terenului de golf al lui Trump, unde fostul președinte se afla duminică.

Suspectul a scăpat mai întâi în niște arbuști, unde s-a ascuns, apoi a fugit cu o mașină neagră, după care a fost prins de autorități.

Posturile CNN și CBS, citate de AFP, au relatat că Routh este un constructor independent de locuințe în Hawaii, are un cazier judiciar întins pe câteva decenii și publică regulat articole pe teme de politică și actualitate, criticându-l uneori pe Trump.

Citește și: Biden, reacție după ce Trump ar fi fost ținta unei alte tentative de asasinare

Routh, un susținător al Ucrainei

Ryan Routh a fost un susținător vehement al Ucrainei după invazia rusă.

”Sunt pregătit să iau avionul spre Cracovia și să mă duc la frontiera cu Ucraina ca să mă înrolez voluntar, să mă bat și să mor ... Pot fi eu exemplul că trebuie să câștigăm?”, a scris el într-o postare pe Twitter (platforma devenită ulterior X) în martie 2022.

AFP precizează că i-a luat un interviu lui Routh la Kiev la sfârșitul lui aprilie 2022, pe când americanul participa la o manifestație de sprijin pentru ucrainenii blocați în orașul portuar Mariupol.

”Putin este un terorist și trebuie terminat cu el. Avem nevoie, deci, ca toată lumea, din întreaga lume, să se oprească din ce face și să vină aici acum”, a declarat el atunci pentru AFP.

Potrivit Reuters, New York Times a scris că l-a intervievat pe Routh în 2023 pentru un articol despre americani care s-au oferit voluntari pentru a susține efortul de război al Ucrainei. Routh a spus pentru NYT că fusese în Ucraina, petrecuse câteva luni acolo în 2022 și încerca să recruteze soldați afgani, care fugiseră de talibani, pentru a lupta în Ucraina.

SUA susțin ferm Ucraina în războiul cu Rusia. Președintele Joe Biden va fi succedat în ianuarie fie de vicepreședinta sa, Kamala Harris, care a indicat că îi va continua politica de sprijin pentru Ucraina, fie de Donald Trump, care, în dezbaterea cu contracandidata sa, a evitat să răspundă dacă dorește victoria Kievului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel