Publicația britanică The Guardian dedică un amplu articol excluderii Prinţului Nicolae din Casa Regală a României de către bunicul său, Regele Mihai. Jurnaliștii britanici notează că, după excluderea Prinţului Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale a României, au început să circule mai multe zvonuri privind cauzele care ar sta la baza acestei decizii.
Ziariştii de la The Guardian consideră că Prinţul Nicolae al României părea un moştenitor ideal pentru o monarhie care se luptă să-şi găsească adepţi într-o republică modernă.
„Fermecător şi frumos, el este un ecologist convins, sportiv entuziast şi susţinător al actelor de caritate pentru copiii aflaţi în nevoie. El s-a mutat din palat, pentru că firmele de pizza nu-i aduceau comanda atunci când el voia să mănânce pizza”, scrie The Guardian, conform gandul.info.
Jurnaliștii din Insulă arată că Regele Mihai, în vârstă de 94 de ani, a sugerat în această săptămână că nepotul său în vârstă de 30 de ani nu s-a ridicat la standardele impuse de Casa Regală, iar asta a dus la excluderea Prinţului Nicolae de la succesiunea monarhică.
Britanicii îl citează pe consilierul Casei Regale, Ioan Luca Vlad, care a afirmat că „Regele crede că România are nevoie de un cap de familie care este demn, moral, altruist, muncitor şi care să respecte principiile familiei regale”.
„La acest moment, Regele crede că cel mai bine pentru Nicolae este să-şi urmeze idealurile în afara României, în afara liniei de succesiune şi în afara familiei regale”, a spus Ioan Luca Vlad, citat de The Guardian.
Decizia excluderii Prinţului Nicolae, mai scriu ziariştii britanici, a condus la unele speculaţii în România şi nu numai, în privinţa greşelilor pe care acesta le-ar fi făcut.
„Născut în Elveţia, crescut în Marea Britanie, Nicolae a fost numit formal al treilea în linia de succesiune la tron în urmă cu cinci ani, când s-a şi mutat în România, ca să-şi ia în serios rolul neoficial”, notează The Guardian.
Englezii pun în discuţie mutarea Prinţului Nicolae de la Palatul Elisabeta, unde stătea împreună cu mătuşa sa Margareta şi soţul acesteia, Radu Duda: „El şi-a închiriat un aprtament aflat la 15 minute de mers de Palatul Elisabeta, apartament aflat lângă un parc unde el îşi putea scoate la plimbare câinele lui din rasa Jack Russell terrier”.
Cu toate că familia regală nu are vreo poziţie oficială în România modernă, ei şi-au luat unele roluri similare celorlalte regalităţi din Europa, participând la acte de caritate şi reprezentând ţara informal, mai scrie cotidianul britanic.
Englezii amintesc de momentul în care Mihai a devenit prima dată rege când era copil, dar şi de momentul 1944, când a jucat un rol important în înlăturarea de la putere a dictatorului fascist Ion Antonescu, dar a fost nevoit să abdice trei ani mai târziu. Regele Mihai a spus atunci că guvernul comunist instalat la putere l-a şantajat să abdice, ameninţându-l cu omorârea a 1.000 de studenţi aflaţi în închisoare.
Regele Mihai l-a exclus pe 1 august pe Principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul de Alteţă Regală, titlul monarhic acordat în 2010. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci