Presa de stat din Polonia, lichidată de guvernul lui Tusk. Evenimentele văzute simultan ca începutul unei reforme sau a unei „anarhii”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul culturii din Polonia a anunțat miercuri că a decis să intre în procedura de lichidare a televiziunii de stat, a radioului și a agenției de știri, adâncind un conflict cu privire la viitorul mass-mediei de stat, după o schimbare semnificativă în guvernare, scrie Reuters.

O coaliție pro-Europeană condusă de Donald Tusk a preluat puterea în Polonia în această lună și a început o reformă a instituțiilor mass-mediei de stat, care, spun criticii, deveniseră vehicule de propagandă în timpul celor opt ani de guvernare ai partidului naționalist Lege și Justiție (PiS).

Schimbările au provocat o puternică opoziție din partea PiS, care susține că noul guvern a ocolit procedura parlamentară obișnuită în implementarea acestora.

Mișcarea de miercuri vine în urma unei decizii a președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, de a respinge propunerile de cheltuieli ale noului guvern pentru finanțarea mass-mediei publice.

"Bazându-mă pe decizia Președintelui Republicii Poloneze de a suspenda finanțarea mass-mediei publice, am decis să intru în procedura de lichidare a companiilor Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA și Polska Agencja Prasowa SA", a declarat Bartlomiej Sienkiewicz într-o declarație postată pe platforma de socializare X.

"În contextul actual, o astfel de acțiune va asigura continuarea activității acestor companii, va efectua restructurările necesare și va preveni concedierile de personal în companiile menționate."

El a afirmat că starea de lichidare poate fi retrasă în orice moment de către proprietarul companiilor, care este statul.

Deputatul PiS, Joanna Lichocka, a declarat într-o postare pe X că "guvernul lui Tusk distruge mass-media poloneză".

"Acesta este un act care aduce prejudicii statului", a adăugat ea.

„Agresor tipic”

La începutul lunii decembrie, noul guvern a scos de pe postul de televiziune de stat TVP Info și a demis executivii din mass-media de stat, susținând că este o mișcare menită să restabilească imparțialitatea.

Analizatorii media și activiștii pentru libertatea de exprimare susțin că, sub conducerea PiS, TVP nu a acționat ca furnizorul de știri neutru așa cum ar fi trebuit să fie conform statutului său, ci ca o portavoce a guvernului.

Cu toate acestea, PiS susține că schimbările efectuate de noul guvern prejudiciază pluralismul în media prin eliminarea unei voci conservatoare și că modul în care schimbările au fost implementate, fără ca o lege să treacă prin parlament, nu au fost legale. Guvernul lui Tusk respinge aceste afirmații.

Sâmbătă, Duda a declarat că va respinge un proiect de lege care includea 3 miliarde de zloți (771 de milioane de dolari) pentru mass-media de stat în contextul acțiunilor guvernului referitoare la radiodifuzorii publici.

Șeful cancelariei lui Duda a acuzat miercuri că Sienkiewicz se comportă "ca un agresor tipic".

"Aceasta este dovada puterii absolute a autorităților, care nu au găsit nicio modalitate legală de a schimba autoritățile în aceste companii", a scris Marcin Mastalerek pe X.

Marți, o structură dominată de PiS a desemnat un nou șef de televiziune, în ciuda faptului că actuala administrație numise deja o altă persoană în această funcție.

Președintele polonez condamnă restructurarea mass-mediei de stat a lui Tusk drept „anarhie”

Președintele polonez Duda a denunțat, joia trecută, reformele de stat în mass-media. Acestea au fost denunțate de prim-ministrul Donald Tusk drept "anarhie", pe măsură ce tensiunile s-au intensificat între șeful statului și noua sa administrație pro-Europeană a lui Tusk.

Învestirea acestui guvern condus de Tusk, fost președinte al Consiliului European, la începutul acestui an, a început o coabitare cu președintele Andrzej Duda, un aliat al administrației naționaliste anterioare. Au avut loc primele zile agitate.

Miercuri, guvernul lui Tusk a scos de pe grila TV un canal public de știri pe durata a 24 de ore, TVP Info, și a demis executivii din mass-media de stat, afirmând că mișcarea a fost concepută pentru a restabili imparțialitatea.

Mass-media de stat, în special TVP Info, au fost acuzate că au devenit mijloace de propagandă în timpul guvernului anterior al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS).

Câțiva oficiali PiS s-au adunat să protesteze la sediul televiziunii publice mai devreme în această săptămână, iar Reporters Without Borders (RSF) "a denunțat intruziunea".

"Media publice nu aparțin niciunui partid, nici PiS, nici altuia", a declarat Pavol Szalai, șeful biroului UE/Balcani pentru organizația de jurnalism. Grupul l-a îndemnat pe Tusk să promulge o legislație privind "independența mass-mediei publice și reducerea influenței politice în supravegherea lor, finanțare și numirea conducerii".

Duda a declarat postului privat de radio Radio Zet că acțiunile guvernului au ocolit procedurile parlamentare și se opun Constituției. "Aceste acțiuni sunt complet ilegale", a spus el. "Aceasta este o anarhie".

Consiliul Național de Radio și Televiziune și președintele său, susținut de PiS, Maciej Swirski, au declarat într-un comunicat că au informat Grupul European al Reglementatorilor pentru Servicii Media Audiovizuale (ERGA) despre "o încălcare semnificativă a legii media".

Şefii media publice au fost destituiţi, canalul de ştiri a oprit transmisia

Miercurea trecută, semnalul TVP Info a dispărut şi a fost înlocuit cu cel al primului canal al televiziunii publice. La fel s-a întâmplat şi cu site-ul său.

"Sfârşitul TVPiS. TVP Info a fost închisă", a declarat Platforma Civică - cel mai mare partid din noul guvern - pe reţeaua de socializare X.

Noul parlament al Poloniei a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere "tuturor autorităţilor de stat să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituţională în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la informaţii de încredere şi funcţionarea mass-media publice".

Mass-media au arătat imagini cu politicieni ai PiS care au apărut în timpul serii la sediul televiziunii publice pentru "apărarea democraţiei", aşa cum le-a spus afară reporterilor liderul lor, Jaroslaw Kaczynski.

"Acţiunile ilegale ale ministrului culturii în legătură cu TVP, Radioul Polonez şi PAP arată cum autorităţile despre care se presupune că le pasă de statul de drept îl încalcă la fiecare pas", a scris fostul prim-ministru al PiS Mateusz Morawiecki pe platforma X.

"Nu ne vom da bătuţi. Nu vom permite să se construiască o dictatură în Polonia", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel