Presa din Austria scrie despre o întâlnire pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o cu șeful guvernului de la Viena, Karl Nehammer. Mesajele nu par a fi unele pozitive pentru țara noastră, deși unii politicieni români se arată încă optimiști. În ceea ce privește Bulgaria, autoritățile de la Sofia par a fi deja resemnate cu eșecul aderării la Schengen, trimițând săgeți către Olanda și Austria.
Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) s-ar fi întâlnit vineri la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și cu președintele României Klaus Iohannis, relatează publicația Viena.at.
"Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) s-a întâlnit vineri la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele României Klaus Iohannis. Cancelaria Federală a declarat pentru APA că principalele probleme cu omologul grec sunt relațiile economice bilaterale, aprovizionarea cu energie și lupta împotriva migrației ilegale. Și cu Președintele României, accentul a fost pus pe migrație și extinderea Schengen. Austria respinge extinderea spațiului Schengen refuzând aderarea României și Bulgariei, atât timp cât protecția frontierelor externe nu funcționează și ca urmare în Austria ajung mii de migranți ilegali. Acesta reprezintă o problemă de securitate pentru întreaga Uniune și, prin urmare, nu mai poate fi acceptată", arată sursa menționată.
Mesajele de la Viena de sâmbătă privind o posibilă schimbare a atitudinii Austriei față de România nu sunt însă îmbucurătoare: cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei naționale că Austria nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria, acceptând doar aderarea Croaţiei.
Astfel, Austria rămâne singura țară care se mai opune aderării României la spațiul Schengen.
Dacă politicienii români se mai arată optimiști, bulgarii par a fi deja resemnați. Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, în timp ce ministrul bulgar de interne a respins acuzaţiile Austriei şi Olandei conform cărora Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a stăvili valul de migranţi ilegali, relatează duminică agenţia EFE.
În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism, a scris preşedintele Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.
Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a respins duminică acuzaţiile conform cărora măsurile de supraveghere a frontierelor ţării sale ar fi insuficiente.
Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut, a subliniat ministrul bulgar într-un comunicat.
În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează, a deplâns oficialul bulgar, amintind şi de recenta ucidere a trei poliţişti bulgari într-un incident la frontiera turcă.
Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu, a atras atenţia ministrul bulgar de interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu