Presa franceză, despre România cu război la graniță: Ce se întâmplă acolo e fără precedent

refugiați
refugiați

Presa franceză are doar cuvinte de laudă despre România.

„Război în Ucraina: la granița cu România, o revărsare de solidaritate fără precedent. Invadarea Ucrainei de către Rusia mobilizează mii de oameni pentru a ajuta fluxul de refugiați” - este titlul pe care îl dă Le monde pe cap de ziar.

„Guerre en Ukraine : à la frontière roumaine, un élan de solidarité sans précédent”

„Fluxul de refugiați care își abandonează pământul invadat de Rusia este neîncetat. Mulți au preferat să facă ultimii kilometri pe jos, depășind mașini și autobuze prinse în rânduri interminabile. Femeile și copiii, ai căror ochi clipesc de oboseală, merg încet înainte, urmați de câțiva bătrâni epuizați și de tineri străini uimiți”, scrie Le monde.

Presa franceză dă exemplu un român, care nu face parte din niciun ONG, și care a venit pur și simplu să ajute. 

„Numele meu este Cristian Dicu și sunt îngrozit de acest conflict”, spune el, adăugând: „Am plecat aseară cu mașina din Brașov și, după un drum lung cu mașina, am ajuns aici pentru a duce o tânără mamă și copilul ei din Mykolaiv, lângă Odesa, la o familie gazdă. Nu e mult ce fac, dar nu mi-aș putea imagina să stau fără să ajut”.

VEZI ȘI: Numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine în faţa invaziei ruse a crescut şi mai mult, ajungând la aproape 836.000 de persoane la 1 martie, potrivit celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, publicat miercuri pe site-ul său, informează AFP. 

Aceasta este o creştere cu aproape 160.000 de persoane în raport cu cifra de 677.000 avansată marţi de Înaltul Comisar pentru refugiaţi, Filippo Grandi, în timpul unui apel de urgenţă pentru finanţarea ajutorului umanitar destinat Ucrainei şi persoanelor care au fugit din calea luptelor.

Mai exact, UNHCR a înregistrat 835.928 de persoane, dintre care 453.982 s-au refugiat în Polonia. De la începutul ostilităţilor şi exodului de refugiaţi care a urmat, Polonia este principala ţară de primire a acestora. 

Urmează Ungaria, cu 116.348 de refugiaţi, 14% din total.

Slovacia găzduia la 1 martie 67.000 de refugiaţi, 8%, iar Rusia 42.900 de persoane, 5,1%.

ifrele pentru alte ţări nu erau încă actualizate la orele 11:00 GMT. 

Autorităţile ţărilor şi ONU se aşteaptă ca valul de refugiaţi să crească şi mai mult, în condiţiile în care armata rusă pare să vizeze marile oraşe ucrainene.

ONU estimează la 4 milioane numărul de persoane care ar putea dori să-şi părăsească ţara pentru a scăpa de război.

"Asistăm la ceea ar putea deveni cea mai gravă criză de refugiaţi din Europa a acestui secol", a declarat Filippo Grandi marţi, la Geneva.

ONU şi organizaţiile sale partenere au lansat marţi un apel de urgenţă pentru a strânge 1,7 miliarde de dolari, dintre care 1,1 miliarde pentru a veni în ajutor ucrainenilor care nu au fugit din Ucraina şi puţin peste 550 de milioane de dolari pentru refugiaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel