Laura Codruța Kövesi critică miniștrii de Finanțe din Europa, în presa internațională: Dacă eram eu, n-aș fi pus capul pe pernă

Într-un articol apărut într-o publicație de știri europeană, Laura Codruța Kövesi le atrage atenția miniștrilor europeni de Finanțe. 

Autoritățile din statele membre ale UE nu manifestă suficientă grijă pentru recuperarea zecilor de miliarde de fonduri pierdute în urma fraudei repetate din fiecare an, potrivit șefului agenției UE pentru criminalitate financiară. Laura Codruța Kövesi, procuror-șef la Parchetul European (EPPO), a declarat pentru Euronews că autoritățile fiscale din UE nu reușesc să colecteze TVA-ul în valoare aproximativă de 130 de miliarde de euro în fiecare an, între 30 și 60 de miliarde de euro fiind pierdute din cauza fraudei sau ”pur și simplu furate” din trezoreriile țărilor.

”Dacă aș fi ministru de Finanțe, probabil că nu aș fi pus capul pe pernă liniștit din cauza asta”, a spus Kövesi, adăugând: ”Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare.”

Parchetul independent, cu sediul în Luxemburg, are sarcina de a investiga infracțiunile care dăunează bugetelor la nivelul întregii UE, inclusiv frauda, corupția și spălarea banilor. Condus de un grup de procurori europeni din fiecare dintre cele 22 de state participante ale UE, instituția cercetează cazuri de infracțiune financiară înaintea instanțelor naționale competente. Unul dintre cele mai mari beneficii ale EPPO este că poate investiga infracțiuni peste granițe, în timp ce autoritățile naționale sunt limitate pe propriul teritoriu.

Primul an de activitate a fost productiv pentru EPPO

În primul său an de activitate, EPPO a deschis 929 de investigații, a emis 28 de rechizitorii și a obținut patru condamnări, pe lângă obținerea unor ordonanțe judecătorești de înghețare a activelor a 259 de milioane de euro.

Cu toate acestea, în ciuda acestor presupuse succese, Kövesi deplânge faptul că mai trebuie să convingă anumiți lideri ai UE de importanța activității EPPO. ”Prea des”, a spus procuroarea, ”ne confruntăm cu o înțelegere destul de limitată a implicațiilor pentru orice economie a organizațiilor criminale care poate provoca astfel de daune doar prin frauda TVA”.

Unul dintre cele mai notabile exemple a fost Slovenia, care a atras critici dure din partea înalților oficiali ai UE pentru că nu a trimis în mod repetat către EPPO niciun procuror delegat pentru echipa care conduce investigațiile pe teren în statele membre. Kövesi a criticat guvernul sloven asupra chestiunii la diferite intervale, acuzând autoritățile naționale de o ”lipsă evidentă de cooperare sinceră” cu EPPO și creând un ”precedent periculos” prin interferarea cu buna funcționare a instituției.

Guvernul sloven și-a nominalizat în cele din urmă EDP-urile în noiembrie, înainte de a provoca și mai multă furie în ianuarie, când a propus o modificare a legii pentru a reduce timpul pe care l-ar permite urmăririi penale a cazurilor de infracțiuni de la nivel înalt, decizional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel