Presa maghiară de opoziție: Campania Guvernului Viktor Orban dincolo de graniţele ţării, inclusiv în Transilvania, se desfăşoară în ritmul unui stat mafiot

O analiză a unui ziar maghiar de opoziție relatează acțiunile Guvernului maghiar în teritoriile de dincolo de granițele Ungariei, inclusiv în Transilvania.

Analiză a publicației maghiare de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador:

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, naratorii guvernamentali dau tonul campaniei în teritoriile de dincolo de graniţele Ungariei, iar liderii politici şi bisericeşti redau cu fidelitate.

„FIDESZ încearcă peste tot să ne obstrucţioneze, să îngreuneze campania noastră electorală”, a declarat pentru ziarul ungar „Népszava” Péter Márki-Zay, candidatul opoziției unite la funcția de premier.

„Scrisoarea politicienilor, preşedinţilor administraţiilor locale publice din Transilvania se încadrează perfect în această imagine, în ritmul caracteristic al unui stat mafiot. După 3 aprilie vrem să punem capăt şi acestei situaţii, a fost destulă campanie de ură”, a subliniat rivalul lui Viktor Orbán.

Candidatul opoziţiei la funcţia de premier a mai menţionat că în pofida acestei stări ar dori să facă campanie electorală şi dincolo de graniţele Ungariei. În oraşul slovac Dunajská Streda a avut deja un program stabilit, însă a eşuat din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar ar merge şi la Subotica şi la Cluj-Napoca, dacă va reuşi să organizeze aceste deplasări, a mai afirmat Márki-Zay, care a fost de acord cu remarca ziarului „Népszava”, potrivit căreia campania sa electorală dincolo de graniţele ţării are doar o importanţă simbolică, decât un rezultat măsurabil în voturi.

„Cu toate acestea, cred că este important ca în ciuda unei asemenea manifestări cum a fost şi scrisoarea liderilor administraţiilor locale publice din Transilvania să ajung dincolo de graniţele Ungariei, deoarece pentru mine este importantă şi opinia celor de acolo”, a spus Péter Márki-Zay, care a adăugat: „Aş vrea să le explic celor de aici că şi pentru ei este important ca din aprilie, Ungaria ar putea să aibă un guvern de care pot fi mândri şi în Europa”.

Candidatul stângii ungare a fost întrebat de ziarul „Népszava” după ce principalul portal al conglomeratului media transilvănean, înfiinţat cu sprijinul Guvernului ungar, a publicat o scrisoare redactată în luna octombrie anul trecut de opt politicieni UDMR, aflaţi în funcţii de conducere, respectiv de patru preşedinţi de consilii judeţene şi de primarii ai patru oraşe mari, în care edilii au respins vizita candidatului opoziţiei unite din Ungaria care a vrut să se întâlnească, în toamna anului trecut, cu liderii administraţiilor locale publice din Transilvania.

Semnatarii scrisorii – Árpád Antal, primar al oraşului Sfântu Gheorghe, Csaba Borboly, preşedintele CJ Harghita, Gábor Kereskényi, primar al oraşului Satu Mare, Attila Korodi, primar al oraşului Miercurea Ciuc, Csaba Pataki, preşedinte al CJ Satu Mare, Ferenc Péter, preşedinte al CJ Mureş, Zoltán Soós, primar al oraşului Târgu Mureş, şi Sándor Tamás, preşedinte al CJ Covasna – au semnalat că, deşi apreciază intenţia de a se întâlni, răspunsul lor la această solicitare este Nu, respectiv până la alegeri nu doresc să îl primească pe Péter Márki-Zay.

Gamă de instrumente de propagandă a FIDESZ

Scrisoarea dată publicităţii de portalul transilvănean etalează întreaga gamă de instrumente de propagandă a FIDESZ.

„Păcatul referendumului din 5 decembrie nu s-a erodat, maghiarii din Transilvania nu au uitat de acest referendum”, au precizat semnatarii scrisorii, care au mai menţionat: „Suntem dezamăgiţi că dumneavoastră credeţi că 5 decembrie este deja de domeniul trecutului. Aceasta indică pentru noi, fără echivoc, faptul că dumneavoastră nu simţiţi ce greutate şi importanţă a avut acest referendum în viaţa maghiarilor de dincolo de graniţele Ungariei. Am vrut să ştiţi că noi nu am depăşit rezultatul acestui referendum şi nici nu este posibil până când cei care au considerat divizarea naţiunii maghiare ca un fapt firesc, fac parte din coaliţia partidelor de opoziţie, împreună cu Ferenc Gyurcsány”.

Politicienii UDMR au mai menţionat că după alegerile parlamentare vor discuta cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor politice din Ungaria, „fiindcă unitatea naţiunii maghiare trebuie restabilită”.

Ziarul „Népszava” s-a adresat preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care de la schimbarea regimului a făcut politică, fără întrerupere, în culorile UDMR – la început ca deputat în Parlamentul de la Bucureşti, apoi ca lider al administraţiei locale publice -, chiar şi în „era lui Markó” când această organizaţie din Transilvania pentru apărarea drepturilor maghiarilor încă a întreţinut relaţii cu toate partidele parlamentare din Ungaria şi a colaborat în condiţii normale şi cu guvernele conduse de Ferenc Gyurcsány.

Ziarul ungar l-a întrebat pe preşedintele de consiliu din Ţinutul Secuiesc dacă este o coincidenţă faptul că scrisoarea redactată în octombrie anul trecut a fost dată publicităţii după iniţiativa unei organizaţii a societăţii civile transilvănene care pledează pentru pluralism şi pentru transparenţa procesului de vot a maghiarilor de dincolo de graniţele Ungariei care participă la alegerile parlamentare din Ungaria, şi care în acest sens a lansat şi o campanie de strângere de semnături.

La această întrebare Tamás Sándor a precizat că scrisoarea nu a fost dată publicităţii de semnatari şi că nu au nicio legătură cu data publicării acesteia. La întrebarea, în ce măsură pot fi întreţinute relaţiile în viitor cu actualele partide de opoziţie din Ungaria după adoptarea unei asemenea poziţii, respectiv dacă după 3 aprilie îşi va pierde valabilitatea „păcatul” referendumului din 5 decembrie şi dacă au vreo ideea că în aprilie va câştiga opoziţia unită ungară?, Tamás Sándor a răspuns doar atât că „Despre ce va fi după 3 aprilie, vom putea discuta după 3 aprilie”.

În Transilvania, sfârşitul acestei săptămâni a fost bogat în evenimente de campanie. Pe lângă amintita scrisoare, a creat un mare ecou şi poziţia adoptată de episcopul reformat de Piatra Craiului, István Csűry – care a succedat lui László Tőkés în scaunul episcopal din Oradea, dar care nu întreţine o relaţie cu Tőkés despre care ar putea fi spus că este o relaţie de prietenie – care a făcut o declaraţie de credinţă, care aminteşte de epoca lui Ceauşescu, faţă de noul lider, faţă de premierul naţiunii maghiare.

„I-a îndemnat pe credincioşii săi reformaţi cu un text de propagandă de-a dreptul defăimător, nemaiauzit până acum din partea unui episcop, să voteze pentru FIDESZ”

După ce a mulţumit „Guvernului FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat), condus de Viktor Orbán” pentru „unirea naţiunii” şi „rezultatele de neegalat” din ultimii 12 ani, i-a îndemnat pe credincioşii săi reformaţi cu un text de propagandă de-a dreptul defăimător, nemaiauzit până acum din partea unui episcop, să voteze pentru FIDESZ.

„În mijlocul atacurilor din partea birocraților mituiți din Parlamentul European, pe lângă escrocii care se strecoară din stânga, a câştigat guvernul creştin şi naţional care luptă şi pentru împiedicarea trădătorilor care îi divizează din interior pe maghiarii de pretutindeni din lume…Privim cu regret și indignare profundă la cei care mai cred că viața națiunii noastre este în continuare un câmp experimental. Ei experimentează readucerea ideologiilor și puterilor căzute. Ne-am săturat de comunismul căzut și de noii comuniști, nu avem nevoie de mai multe lovituri de soartă şi nu putem crede nici în zgomotele despre care se spune că ar fi însemnate. Nu avem nevoie de nimic care să nu fie original, naţional şi creştin încercat. În spatele unor nume sonore se ascunde trădarea naţiunii, după zâmbete frăţeşti măgulitoare se află desfiinţarea conştiinţei naţionale pe altarul diabolic al noii internaţionale”, a afirmat episcopul.

Capii bisericilor din Transilvania îi îndeamnă, în mod tradiţional, pe maghiari să se folosească de dreptul lor de vot la fiecare scrutin, dar până acum nu a existat o asemenea susţinere deschisă pentru un partid concret de care a dat dovadă episcopul Csűry în poziţia sa adoptată. Deși nu poate fi exclus ca acest lucru să se întâmple în viitor, deoarece reprezentanții FIDESZ și ai Guvernului fac campanie cu toate forţele de luni de zile în Transilvania și în Voivodina din Serbia.

Ucraina şi Slovacia interzic dubla cetăţenie

În Ucraina şi Slovacia nu pot proceda la fel, deoarece cele două ţări interzic dubla cetăţenie, astfel că alegătorii de aici pot vota doar în secret la alegerile parlamentare din Ungaria.

În Transilvania, „ambasadorul” electoral al Guvernului Orbán este, în primul rând, Barna Pál Zsigmond, deputat al FIDESZ în Legislativul de la Budapesta, care din 1 noiembrie 2021 îndeplineşte funcţia de comisar ministerial responsabil pentru armonizarea activităţilor reprezentanţelor externe ale Ungariei în Bazinul Carpatic, iar în Serbia este secretarul de stat pentru politica naţională, Árpád János Potápi.

Potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook, Barna Pál Zsigmond, pe 26 ianuarie a avut „consultări” la Miercurea Ciuc cu liderii bisericilor istorice maghiare din Transilvania, printre altele, despre alegerile din Ungaria. Despre conţinutul consultărilor nimeni nu a relatat nimic mass-mediei.

În orice caz, dintre arhiepiscopii transilvăneni, doar Csűry are „de rambursat” Guvernului Orbán. La sfârşitul anului 2009, Csűry i-a succedat lui László Tőkés, în fruntea Eparhiei din Oradea. Tőkés atunci încă mai era partenerul numărul unu al FIDESZ şi Viktor Orbán, care și-a acuzat constant succesorul său ca fiind adept al UDMR, iar împotriva UDMR, condusă de Béla Markó la acea vreme, FIDESZ a construit şi susţinut puternic partidele de opoziţie, „edificate” pe persoana lui Tőkés.

În momentul realegerii sale, în 2016, Csűry a fost acuzat de Tőkés că a colaborat cu securitatea, iar Tőkés nu şi-a retras această acuzaţie nici până în prezent. Iar urmașul său răsplătește atât de mult – de bunăvoie sau la îndemn, nu se ştie – încât în toamna anului trecut a fost, de asemenea, singurul episcop din Transilvania care a semnat chiar şi petiţia „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony!”, fiind sprijinit de vicepreşedintele FIDESZ, Szilárd Németh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel