Presa maghiară dezvăluie cum pompează Viktor Orban bani în Transilvania. Bogdan Chirieac: Se bucură de găurile din legislaţia românească

Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Guvernul condus de Viktor Orban a dat sume importante unor organizaţii de maghiari din Transilvania, conform unor documente desecretizate. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat aceste dezvăluiri ale presei maghiare. 

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de Laszlo Tokes, a primit în 2011 un milion de euro de la Guvernul Orban, conform unor documente desecretizate la solicitarea unui cotidian maghiar, conform Antena 3 CNN. Guvernul Orban a dat 5 hotărâri prin care a distribuit 787 milioane de forinţi unor organizaţii din statele cu o minoritate maghiară, România, Slovacia, Serbia şi Croaţia. 35% din sumă a fost distribuită către Transilvania. 

Conform publicaţiei maghiare, guvernul Orban ar fi dorit în acea perioadă să susţină înfiinţarea unei organizaţii politice pro-maghiare în Transilvania, condusă de Laszlo Tokes, nemulţumit fiind de colaborarea cu UDMR. 

Întrebat cât de gravă este situaţia şi ce ar putea să facă autorităţile statului român sau dacă ştiau, Bogdan Chirieac a spus că "toată lumea ştia lucrurile astea. E pentru prima dată când o publicaţie maghiară anunţă oficial aşa ceva şi are documentele emise chiar de guvernul ungar. În rest, e secretul lui Polichinelle că organizaţiile, uneori extremiste, din Ardeal, acestea care susţin autonomia teritorială pe criterii etnice sunt finanţate de guvernul Orban, guvern extremist oarecum, deşi nu pot spune asta pentru că văd că şi UE şi NATO menţin în continuare relaţiile cu Budapesta. În timp ce România nu este în Schengen, Ungaria este". 

"Se bucură de găurile din legislaţia românească"

"Legea în România este în aşa fel încât ONG-urile au adesea finanţări netransparente, fără să încalce legea românească. Presupun că şi aceste organizaţii sunt făcute tot pe principiul de fundaţii, asociaţii neguvernamentale, şi se bucură de găurile din legislaţia românească. Nu văd ce măsuri poate lua Bucureştiul. În afară de tot felul de declaraţii, sunt bani de la guvernul ungar. Legea română nu interzice ca ONG-uri din România să fie finanţate din exterior. 

Dacă poţi fi finanţat de la Bruxelles, Washington, Berlin, de ce nu ai putea şi din Ungaria? Care e ţară membră UE şi NATO. Te poţi opune unor finanţări de la Moscova sau Beijing, dar din spaţiul euroatlantic fără probleme. Una e să susţii chestiuni legale, conferinţe, schimb de idei, întâlniri. Alta e să faci asta prin violenţă. Pe violenţă e total ilegal. Dar, altminteri e un schimb de idei. Care e problema? Şi Belgia vrea să se împartă în Flandra, Bruxelles, etc. Asta e Europa până la urmă. Şi văd că guvernul ungar nu a obţinut nimic până acum din banii investiţi", a mai declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel