Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian de opinie din Polonia, salută decizia Comisiei Europene referitoare la gazele de șist, unde fiecare țară membră va aplica legislația paneuropeană în curs, pe care o va putea amenda ulterior. Gazeta Wyborcza salută decizia Bruxellesului, decizie în favoarea căreia polonezii au pledat timp de ani de zile, informează Courrier International.
Toate propunerile eurodeputaților de a adăuga noi reglementări la această legislație, reglementări care ar fi diminuat rentabilitatea extracțiilor de gaz de șist și ar fi făcut mai severe constrângerile de mediu, au fost respinse. Or, în numeroase țări europene dispute febrile îi opun pe ecologiști, care cer o înăsprire a legislației (dacă nu un moratoriu, ca în Franța), celor care cred că exploatarea gazului de șist este posibilă în același timp cu protejarea mediului.
Decizia CE de a abandona orice noi reguli este un semnal lipsit de ambiguitate la adresa oricărei tentative de a strecura un amendament într-o manieră indirectă. Parlamentul european a încercat acest gen de demers în toamna lui 2013, ceea ce declanșat un protest unanim din partea tuturor eurodeputaților polonezi, amintește Gazeta Wyborcza.
Această victorie pentru partizanii exploatării gazelor de șist este esențială în a acorda mai mult credit cuplului polonezo-britanic, în pofida faptului că aceasta a avut loc, în mod curios, într-un moment în care polemica dintre Varșovia și Londra privind imigrația înregistrează un punct culminant, mai scrie publicația poloneză.
În timp ce germanii și francezii militau, între alții, pentru aplicarea de noi reglementări la legislația menționată, premierul britanic David Cameron înscria problema gazului de șist pe lista exigențelor sale 'ancestrale' formulate la adresa Bruxellesului. În ceea ce privește Polonia, aceasta a reușit, în scopul combaterii propunerilor germane și franceze, să mobilizeze de partea sa Republica Cehă, Slovacia, Estonia, și să încurajeze România, confruntată la ea acasă cu proteste împotriva extracției gazelor de șist. Nu în ultimul rând, greutatea politică și economică a Marii Britanii a fost determinantă. (Sursa: Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News