Presa sportivă, discriminată la acreditări din cauza tarifelor

Asociația Europeană a Presei Sportive s-a adresat Parlamentului European cu o petiție în care se plânge de faptul că libertatea presei sportive este afectată de faptul că la competițiile sportive din diferite țări se aplică tarife diferite pentru acreditare.

Asociatia Internationala a Presei Sportive a adus exemple clare din evenimente fotbalistice, rugby sau ciclism. In sedinta Comisiei pentru Petitii, reprezentantii acesteia au afirmat ca cluburile si federatiile sportive au ajuns sa decida cine din presa poate avea acces liber si cine va plati pentru a avea acces sa scrie despre competitia respectiva.  iar aceste practici comerciale pun in pericol independenta jurnalistica. Preturile platite pentru acreditari au crescut iar pentru presa radio si cea scrisa in special devine din ce in ce mai greu sa faca fata cheltuielilor. Astfel se incalca art. 46 din Tratat care se refera la abuzul de pozitie dominanta.

Franta are deja o lege votata atat de stanga cat si de dreapta care sustine accesul gratuit la informatie. De exemplu in 2011 la meciul Olympique Marseille impotriva Manchester United din cadrul UEFA Champions League la turul din Marseille nu s-a platit nimic de către jurnalisti iar la returul din Marea Britanie clubul a cerut 26 000 euro pentru fiecare statie radio care dorea sa acopere evenimentul. Rezultatul: meciul nu a fost transmis de catre niciun post de radio francez.

Citește și: Platini vrea să revoluționeze fotbalul: Fără cartonașe galbene, doar eliminări

In prezent exista reglementari europene cu privire la dreptul la acces la informatie fara interventia autoritatilor nationale. Totodata UEFA a acordat dreptul cluburilor de a stabili propriile reguli.

Europarlamentarii au criticat pozitia Comisiei Europene sustinand ca aceasta nu trebuie sa fuga de responsabilitati si ca este clar o abatere de la principiul conform caruia cetatenii europeni trebuie tratati in mod egal. Daca a reusit sa uniformizeze tariful pentru roaming de ce nu ar uniformiza si aceasta piata unde dreptul la a informa si la a fi informat este aplicat diferit.

In vederea solutionarii Comisia pentru Petitii a decis sa pastreze petitia deschisa si solicite opinia Comisiei pentru Cultura si Sport, Comisiei pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor si Comisiei pentru Libertati, Justitie si Afaceri Interne. In functie de raspunsul primit vor fi facute solicitari catre Comisia Europeana. (Oana Florea, Bruxelles)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel