Presa străină afirmă că Băsescu are un interes faţă de destrămarea USL

presa-straina
presa-straina

Jurnaliștii de la radioul elvețian DRS și analiștii unguri de la ma.hu au realizat ample analize pe tema alegerilor parlamentare din România, potrivit jurnalul.ro. Corupția, oportunismul politic și sărăcia crâncenă sunt motivele care îngroapă speranța românilor, care nu se mai gândesc la vot, pentru că se confruntă cu o viață dură, spun jurnaliștii elvețieni. 

Corespondentul DRS, Marc Lehmann, a cutreierat România şi a tras concluzia că pentru alegătorii români este imposibil să-şi formeze o imagine clară despre candidaţii la alegerile parlamentare. “România înainte de alegeri. Retorica falsă şi lupta politică murdară au pus stăpânire pe dezbaterile electorale. Contracandidaţii se acuză reciproc şi îşi aruncă cuvinte grele pe tema abuzurilor de putere, a corupţiei şi a înşelăciunilor. Pentru cetăţenii români este imposibil să îşi formeze o imagine clară despre cine ce vrea şi pe cine reprezintă. În locul disputelor politice, România ar fi avut nevoie de soluţii pentru rezolvarea problemelor referitoare la şomajul ridicat, inflaţia accentuată, economia stagnantă, salariile mizerabile, emigrare, sistemul de sănătate precar, sistemul de învăţământ învechit, infrastructura mizerabilă şi o agricultură neproductivă. Aceste teme abia dacă se regăsesc în discursul politicienilor din campania electorală, în schimb abundă promisiunile nerealiste. Românilor nu le pasă de alegeri, fiind prea ocupaţi cu grijile lor de toate zilele. Cu fiecare campanie electorală, încrederea românilor în elita politică dispare tot mai mult”, susţine Radio DRS.Cu privire la metoda folosită în campanie și la promisiunile politicienilor români, candidați la parlamentare, Marc Lehmann subliniază: “Românii nu pot scăpa de campanie. Afişele sunt peste tot, pe toate străzile, uneori mari cât casa. Din maşini răsună propaganda electorală. La televizor abundă dezbaterile electorale. Toţi promit acelaşi lucru: locuri de muncă, salarii mai bune şi mai mulţi bani absorbiţi de la UE. Politica lipseşte din dezbaterile electorale. Nimeni nu pare preocupat de temele reale ale societăţii româneşti”.

În opinia analiştilor unguri de la ma.hu, “deşi Uniunea Social Liberală (USL) aflată la guvernare în România este cotată în general de sondaje cu un scor electoral de peste 50% la alegerile parlamentare din decembrie, preşedintelui Traian Băsescu, apropiat dreptei, îi rămâne şi aşa un anumit spaţiu de manevră pentru a influenţa viitorul ţării prin faptul că poate decide pe cine va desemna să formeze Guvernul. Constituţia pune doar condiţia ca şeful statului să se consulte cu partidul care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, dacă nicio formaţiune nu obţine peste 50%, să se consulte cu partidele parlamentare înainte de a desemna premierul”. Analiștii punctează că Băsescu a putut să încredinţeze în mai multe rânduri misiunea de formare a Guvernului nu majorităţii create împotriva partidului său, ci candidatului dreptei, cu sarcina ca acesta să constituie o majoritate parlamentară.

“Băsescu are mai degrabă un interes personal faţă de destrămarea USL, în măsura în care ar dori să evite îndepărtarea sa de la putere înaintea expirării mandatului. Toate acestea sunt doar speculaţii, în condiţiile în care niciunul dintre candidaţii nominalizaţi de presă pentru funcţia de premier nu a dat semne că ar dori să devină o unealtă a preşedintelui într-o încercare de dinamitare a USL, dar este sigur că Traian Băsescu nu şi-a jucat încă ultima carte, iar după alegerile din decembrie va deveni din nou un factor de neocolit în politica internă românească”, este concluzia ma.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel