Instalarea noului guvern de la București a atras și atenția presei străine.
Sfârșitul crizei politice din România atrage atenția presei străine, care vorbește despre un armistițiu incomod la București.
“Noul guvern este un armistițiu neliniștit între liberali și social-democrați”, scrie Politico, într-un material în care descrie ceea ce s-a întâmplat joi la București.
Sursa citată notează că Nicolae Ciucă a devenit premierul României în urma unui acord de coaliție cu foștii rivali din Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga.
“Ciucă va conduce un cabinet cu opt miniștri din propriul Partid Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, plus nouă membri PSD și trei din grupul etnic maghiar UDMR. Liderul UDMR, Hunor Kelemen, va fi vicepremier. Numărul final al votului de joi a fost de 318 deputați pentru și 126 împotrivă”, scrie sursa citată.
Politico mai scrie că noul guvern, care a și depus jurământul joi, va trebui să confrunte starea dezastruoasă provocată de pandemie, dar și creșterea inflației. Un alt aspect care a atras atenția jurnaliștilor străini este faptul că “funcția lui Ciucă are termen de expirare, acesta urmând să schimbe locurile cu un candidat PSD în 2023 printr-un sistem de rotație agreat”.
"Președintele României declară criza politică încheiată.", este titlul folosit de Radio Free Europe.
"Președintele României, Klaus Iohannis, l-a învestit pe Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru, la câteva ore după ce parlamentarii au susținut în mod covârșitor coaliția de trei partide a lui Ciucă pentru a pune capăt unui impas politic de două luni.
Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta din noua coaliție, Partidul Social Democrat (PSD) de stânga și UDMR etnic maghiar controlează aproximativ două treimi din locurile din legislativul cu 466 de locuri. Cabinetul condus de Ciuca a fost susținut cu 318 voturi. Iohannis l-a nominalizat pe Ciucă, ministrul interimar al Apărării și general de armată în retragere, în urmă cu trei zile, în cel mai recent impuls de a trece din impasul politic.", mai scrie Radio Free Europe.
Despre sfârșitul crizei politice din România scrie și Bloomberg. "România și-a instalat cel de-al 10-lea guvern, după ce o criză politică exacerbată de o creștere a numărului de morți din cauza pandemiei și de o creștere a costurilor energiei au făcut ca cele mai importante partide rivale să îngroape securea.", scriu cei de la Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci