Presa străină scrie că premierul Ponta a pierdut un partener de coaliție după înfrângerea de la alegerile prezidențiale.
Retragerea UDMR de la guvernare îl va slăbi pe Ponta, dar lasă majoritatea parlamentară cu un procent de 60% în Parlament.
Alegeri parlamentare urmează în 2016 și există suspiciuni că instabilitatea guvernului Ponta ar putea complica eforturile privind impusionarea creșterii economice și reformele stabilite ca urmare a acordului cu Fondul Monetar Internațional, notează Reuters. Oficialii FMI ajung săptămâna viitoare în România pentru a discuta despre bugetul pe anul viitor.
Anunțul de joi confirmă parțial o predicție a președintelui ales Klaus Iohannis, care a declarat pentru Reuters că parlamentarii ar putea începe să abandoneze coaliția lui Ponta în următoarele luni, urmând ca Executivul să pice anul viitor, scrie agenția britanică.
"Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona", spunea Kelemen Hunor, șeful UDMR.
Este încă neclar dacă alți parteneri de coaliție sau parlamentari individuali vor fi tentați să urmeze modelul UDMR, dar defectările politice au marcat politica din România de când țara a ieșit de sub regimul comunisă, în 1989, mai scrie Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu