Presa străină: În România producția alimentară este în pericol din cauza secetei. Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea costa cu până la 40% mai mult decât anul trecut

Fotografie de la billow926/ Pexels
Fotografie de la billow926/ Pexels

Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea costa cu până la 40% mai mult decât anul trecut. Culturi în pericol, schimbări drastice în strategia și planificarea agricolă. Și în România, seceta provoacă pagube enorme producției de alimente. Și încă o dată, experții identifică cauza lipsei precipitațiilor în schimbările climatice.

Prețurile produselor vor crește

”Seceta a avut impact atât asupra culturilor de toamnă, adică grâu și orz, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumb și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb, potrivit unui articol publicat de Euronews.

”Este posibil să existe o creștere semnificativă a prețului produselor de bază , dar și al produselor procesate”, continuă Alina Crețu.

De asemenea, carnea de porc s-ar putea scumpi. Fermierii nu și-au revenit încă din recenta creștere a prețurilor la energie și, în urmă cu cinci ani, pesta porcină a fost o lovitură majoră pentru industrie.

"În România producem doar 20-25% din consumul național de carne proaspătă de porc . Suntem și mai îngrijorați pentru că de fiecare dată când apar urgențe de secetă, furajul s-a scumpit.Dacă nu reușim să acoperim costurile, vor exista mai multe falimente", spune Ioan Ladosi, președintele Asociației Române a Crescătorilor de Porci.

Nu doar carnea de porc ci și floarea-soarelui suferă efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

”Pentru culturile de floarea soarelui, seceta a făcut ravagii. N-a mai plouat din mai când oricum a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”, relatează un apicultor din judeţul Iaşi. 

Măsuri drastice

Riscul este atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România a definit o raționalizare a utilizării apei ca fiind ”necesară”, evitând astfel irigarea grădinilor și umplerea piscinelor.

Chiar și acolo unde există surse locale de apă, acestea nu pot fi direcționate cu ușurință acolo unde sunt necesare, scrie Euronews.

Apa din rezervația Stânca-Costești, de exemplu, nu poate fi folosită în câmpurile agricole din jur din cauza inadecvării bazinelor intermediare sau a operatorilor care gestionează canalele agricole. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat în urmă cu o săptămână că rezervoarele strategice ale României sunt pline în proporție de 68%, în timp ce 70% din țară suferă în prezent de secetă. Potrivit ministrului va fi necesară și raționalizarea apei de băut,după cum relatează un articol publicat de Euronews.

Vezi și: 

Revine canicula în România. Elena Mateescu: Atingem pragul. 5 grade în plus joi

"De joi vorbim  de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.

Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.

Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.

Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval", a spus Elena Mateescu la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Val de căldură în Europa. Locul din Spania în care se așteaptă 46 de grade până la finalul săptămânii

Pompierii din Portugalia luptă cu incendiile de vegetaţie, dintre care cele mai grave sunt în centrul ţării. Şi în Spania au fost înregistrate temperaturi extreme. În oraşul Badajoz, din sud-vestul ţării, a fost prognozat să se ajungă la temperatura de 46 de grade Celesius, până la finalul săptămânii, potrivit BBC.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel