Președinta Lituaniei aplică modelul Băsescu, devenind ”jucător ”după ce ne-a dat lecții de democrație

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a învățat cum să fie un jucător, după vizita în România. Ea a refuzat să numească un premier din rândul partidelor care dețin majoritatea în noul Parlament. Șeful de stat lituanian, a vizitat pe 12 septembrie România, când, cu glas autoritar a spus că țara noastră trebuie să se maturizeze și să devină mai responsabilă, dacă vrea să intre în spațiul Schengen. 

 După cele două scrutinuri legislative din Lituania, președintele respinge noul cabinet, pe motiv că au fost fraude electorale, iar șeful unuia dintre partidele arcului guvernamental este acuzat, încă din 2004, de corupție.

”Iar acesta este un avertisment: dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi, să vă comportaţi responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului. Nu veţi putea avea suficiente resurse financiare de la UE, nu vi se va deschide zona Schengen. Şi acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice,” perora Dalia Grybauskaite de la Cotroceni, unde a fost primită de Traian Băsescu.

Cea care critica România pentru lipsa responsabilității politice, creează momentan o criză în propria țară. După legislativele desfășurate în două scrutinuri, între 14 și 28 octombrie, Partidul Social Democrat  a devenit cel mai mare din Seimas - Parlamentul Lituanian - și, în contextul parlamentar, a decis crearea unei coaliții cu Partidul Laburist (PL) și Partidul Ordinii și Justiției.

Comisia electorală care a supravegheat buna desfășurare a legislativelor a declarat deja votul valid. Potrivit Reuters, președintele lituanian spune că nu va accepta noul cabinet până când Curtea Constituțională a Lituaniei nu va cerceta eventualele fraude, ce au ca bază simple bănuieli. La fel ca în România, și în Lituania președintele numește un premier din partidul sau alianța ce câștigă majoritatea. Potrivit Reuters, președintele are un rol formal, dar Grybauskaite  a hotărât să sfideze Parlamentul.
 Președintele lituanian a mai susținut că, în 2004 - 2006, liderul laburiștilor a fost acuzat de evaziune, ca urmare nu poate accepta un guvern din care acesta face parte. Presa internațională scrie că noile acuzații aduse laburiștilor sunt până în acest moment doar simple afirmații politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel