Funcțiile de la vârful UE. Roberta Metsola cere includerea tuturor țărilor în negocieri

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Roberta Metsola a cerut să nu fie exclus vreun stat membru al UE din negocierile pentru atribuirea funcţiilor de top în instituţiile UE, după ce principalele familii politice pro-europene s-au înţeles deja.

"Va fi important să avem o majoritate (de ţări) cât mai largă posibil, întrucât aceasta ne va ajuta să construim o majoritate în Parlamentul European. Va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dar cred că este important să nu excludem nicio ţară", a detaliat Roberta Metsola în cadrul unei conferințe de presă, în prima zi a unui summit european, unde cei 27 de lideri ai statelor membre ale UE dezbat numirile în instituțiile principale ale blocului comunitar și agenda strategică pentru mandatul ce rezultă din alegerile europarlamentare.

Aceste desemnări au fost deja stabilite în cadrul unei întâlniri restrânse de negociere la care au participat șase lideri europeni din trei grupuri politice pro-europene, favorabile intensificării integrării europene și întăririi atribuțiilor Bruxellesului: popularii (PPE), social-democrații (S&D) și liberalii (Renew). Conform acordului, Ursula von der Leyen, din PPE, își va menține funcția de președintă a Comisiei Europene, postul de președinte al Consiliului European va fi ocupat de fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa, iar prim-ministrul eston, liberala Kaja Kallas, va deveni Înalt reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Grupul restrâns de șase lideri a fost descris de șefa guvernului italian drept o "oligarhie"

Cancelarul german Olaf Scholz a reprezentat grupul social-democrat la aceste discuții, alături de prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, în timp ce grupul popularilor a fost reprezentat de prim-miniștrii polonez și grec, Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis. Grupul liberalilor a fost reprezentat de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul interimar al Olandei, Mark Rutte.

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, al cărei partid este afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, nu a fost invitată la aceste discuții. Ea și-a exprimat deschis nemulțumirea, considerând acest procedeu o lipsă de respect față de alegătorii europeni. O opinie similară a fost exprimată și de prim-ministrul ungar Viktor Orban.

Grupul restrâns de șase lideri a fost descris de șefa guvernului italian drept o "oligarhie" care a ajuns la un acord ignorând mesajul transmis de alegători la scrutinul europarlamentar din 6-9 iunie. Acele alegeri au confirmat un progres al partidelor conservatoare eurosceptice, însă fără a reuși să schimbe majoritatea formată din grupurile popular, social-democrat și liberal.

Aceste trei grupuri formează împreună o majoritate de 399 din cei 720 de membri ai Parlamentului European. Cu toate acestea, unii dintre aceștia ar putea să nu urmeze instrucțiunile de vot ale partidului lor, așa că, chiar dacă liderii europeni vor fi aprobat prin majoritate calificată numirea Ursulei von der Leyen, aceasta nu are certitudinea că va obține majoritatea simplă necesară în Parlamentul European la votul planificat pentru mijlocul lunii iulie, deși ar putea primi și susținerea membrilor din grupul Verzilor, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel