Noua preşedintă a Slovaciei, Zuzana Caputova, aflată joi într-o vizită oficială în Ungaria, le cerut celorlalte state din Grupul de la Vişegrad să protejeze statul de drept pentru a evita ca ele să fie considerate a fi ţări care ''slăbesc' UE, relatează agenţiile Reuters şi MTI.
Colaborarea noastră (în Grupul de la Vişegrad) trebuie să ilustreze de asemenea valori precum statul de drept, democraţia şi libertatea (...), astfel încât să nu fim văzuţi ca fiind aceia care slăbesc sau dizolvă Uniunea Europeană, a spus Zuzana Caputova la o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Janos Ader. Fără să le numească direct, ea a făcut referire la Ungaria şi Polonia, ţări aflate în conflict cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept. Democraţia liberală, care garantează drepturi egale pentru fiecare, este cel mai eficient instrument de protejare a minorităţilor, a menţionat preşedinta slovacă într-o declaraţie pe tema minorităţilor, ea amintind că în recenta campanie electorală pentru preşedinţie a promis că va fi şi preşedintele celor circa 450.000 de etnici unguri din Slovacia.
Pe de altă parte, Zuzana Caputova a catalogat drept minciuni relatările din presa maghiară apropiată premierului Viktor Orban potrivit cărora ea ar fi un agent al lui George Soros. La rândul său, preşedintele ungar Janos Ader a minimalizat la această conferinţă de presă diferenţa de abordare dintre noua preşedintă a Slovaciei şi ceilalţi lideri ai statelor Grupului de la Vişegrad, admiţând însă că în anii următori Ungaria şi Slovacia ar putea avea poziţii diferite în anumite chestiuni.
Dar sunt sigur că aceasta nu va face cooperarea noastră imposibilă, nici la nivel bilateral, nici în Grupul de la Vişegrad, a mai spus el. Potrivit MTI, în chestiunea migraţiei cei doi preşedinţi au fost de acord că frontierele externe ale UE trebuie apărate şi că ar fi greşit ca la nivelul blocului comunitar să se implementeze cote obligatorii de refugiaţi. Lansată în politică în urmă cu un an şi jumătate, prin crearea partidului Slovacia Progresistă, avocata liberală activistă de mediu Zuzana Caputova a fost aleasă preşedinte al Slovaciei în luna martie, în urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia în februarie 2018. Profilul ei este diferit de cel al liderilor statelor central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, catalogaţi la Bruxelles drept populişti.
La fel ca fostul preşedintele Kiska, cel care a sprijinit-o în cursa prezidenţială, Zuzana Caputova se prezintă ca o pro-europeană convinsă, în timp ce guvernul slovac social-democrat condus de Peter Pellegrini şi liderii ţărilor Grupului de la Vişegrad - precum omologul său ceh Milos Zeman, premierul ungar Viktor Orban sau liderul conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski - au adesea opinii critice faţă de elitele de la Bruxelles şi faţă de unii lideri vest-europeni. Slovacia nu este însă o republică prezidenţială, prerogativele preşedintelui fiind limitate în favoarea premierului, care participă şi la reuniunile Consiliului European. Zuzana Caputova a fost primită joi şi de premierul Viktor Orban.
Purtătorul de cuvânt al acestuia a declarat agenţiei MTI că prim-ministrul ungar i-a mulţumit preşedintei slovace că a ales Ungaria printre primele ţări unde efectuează vizite oficiale după învestirea în funcţie de luna trecută. Orban şi Caputova au fost de acord că Ungaria şi Slovacia o consideră fiecare pe cealaltă drept un partener important, în lumina trecutului comun şi a minorităţilor naţionale, a mai afirmat purtătorul de cuvânt ungar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News