Arestarea președintelui rus Vladimir Putin ar fi, de fapt, o declarație de război contra Rusiei, a scris președintele sud-african Cyril Ramaphosa în documentele judiciare publicate marți, în contextul în care țara se luptă pentru găzduirea președintelui rus.
Vladimir Putin a fost invitat la summitul BRICS, care se va desfășura în august 2023 la Johannesburg. Însă președintele rus este ținta unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale, o prevedere pe care Pretoria, în calitate de membru al CPI, ar trebui să o pună în aplicare dacă acesta ar participa, transmite AFP, citată de The Guardian.
Prin urmare, Africa de Sud se află într-o dilemă diplomatică, ce se joacă în instanță, unde principalul partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), vrea să forțeze mâna guvernului și să se asigure că liderul de la Kremlin este reținut și predat CPI dacă va pune piciorul în țară.
Însă, într-o declarație de răspuns, a descris cererea DA ca fiind „iresponsabilă” și a spus că este în joc securitatea națională.
„Rusia a spus clar că arestarea președintelui său în exercițiu ar fi o declarație de război. Ar fi incompatibil cu constituția noastră să riscăm să ne angajăm într-un război cu Rusia”, a zis Ramaphosa.
Semnată în luna iunie și marcată inițial ca fiind „confidențială”, declarația sub jurământ a lui Ramaphosa a fost publicată marți, după ce instanța a hotărât ca documentele aferente să fie făcute publice.
Unele surse din presa sud-africană au indicat că Pretoria ar putea muta summitul în China pentru a evita arestarea lui Putin.
Africa de Sud se consideră o putere diplomatică pe continent şi spune că are o poziţie neutră pentru a putea "contribui la rezolvarea conflictului", a zis Ramaphosa anterior, menţionând că a discutat de mai multe ori cu Putin.
Într-un interviu recent pentru media locală, vicepreşedintele sud-african Paul Mashatile a indicat că guvernul său a încercat să îl convingă pe Vladimir Putin să nu vină, dar fără succes până în prezent.
Grupul BRICS îşi propune să aibă o greutate mai mare în instituţiile internaţionale dominate până în prezent de SUA şi Europa, notează AFP. Summitul de la Johannesburg, organizat într-un centru de dezbateri, va fi al 15-lea la număr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News