Președintele Alexander Lukașenko a amnistiat mai mulți deținuți politici din Belarus

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol mai multe despre amnistia oferită de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.

Belarusul a eliberat cinci deținuți politici în cadrul unei amnistii rare, la aproape patru ani după ce liderul țării, Alexander Lukașenko, a lansat o represiune brutală împotriva oponenților săi interni.

Liderul în vârstă de 69 de ani, care conduce țara din 1994, a lansat represiuni în masă după ce a revendicat victoria în alegerile prezidențiale contestate din 2020. Mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor care au urmat.

Marți, el și-a semnalat intenția de a elibera unii prizonieri ”grav bolnavi”, în timpul unei conferințe de presă în capitala Minsk.

Mai mult de 1400 de prizonieri politici sunt încă deținuți în Belarus, potrivit principalului grup pentru drepturile omului, Viasna.

Trei bărbați și două femei au fost eliberați din arest ca parte a măsurii luate miercuri, potrivit Viasna.

Doar unul dintre cei eliberați, Rygor Kastusev, a fost identificat. În vârstă de 67 de ani, care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile din 2010, a fost reținut în cadrul unui val de arestări în 2021. Viasna a declarat că acesta fusese diagnosticat anterior cu cancer.

Confirmând eliberarea sa, fiica lui Kastusev, Galina, a declarat că tatăl său era ”foarte fericit să fie liber”.

„Ne-am văzut, toată lumea s-a emoționat, a început să plângă. Am văzut că era acasă, totul este bine”, a spus ea.

Jurnalistă eliberată

Un alt deținut politic, Irina Schastnaya, a fost eliberată pe 29 iunie. Jurnalista de opoziție a fost arestată în 2021 și condamnată la patru ani de închisoare. Canalul de Telegram My Country Belarus, pe care îl conducea înainte de arestare, a anunțat eliberarea sa miercuri, după ce a părăsit țara.

Lukașenko a declarat marți că amnistia se va aplica persoanelor pe care le-a acuzat de ”distrugerea sau subminarea țării în 2020” și care erau ”cu adevărat bolnave, majoritatea cu cancer”.

Svetlana Tikhanovskaya, opozanta belarusă în exil - despre care mulți cred că l-a învins pe Lukașenko în alegerile din 2020 - a salutat cu timiditate eliberările.

„Mă bucur să văd acești oameni liberi și reuniți cu cei dragi”, a scris ea într-o postare pe X, fostul Twitter.

Tikhanovskaya a subliniat însă că mulți deținuți politici au rămas în spatele gratiilor, menționând că peste 200 dintre aceștia suferă de ”condiții de sănătate critice”.

„Deja, cel puțin șase au murit în spatele gratiilor. Aceștia trebuie să fie eliberați necondiționat. Eliberarea lor urgentă nu este o problemă politică, ci una umanitară”, a scris Tikhanovskaya.

Soțul Svetlanei Tikhanovskaya, Serghei Tikhanovski, se numără printre cei aflați încă în închisoare. Acesta a fost arestat în mai 2020, la doar două zile după ce și-a anunțat intenția de a-l contesta pe Lukașenko în alegerile prezidențiale.

Nu s-a mai auzit nimic de el de mai bine de un an, iar un purtător de cuvânt al Svetlanei a declarat pentru agenția de presă AFP că nimic nu indică faptul că el s-ar afla printre cei eliberați.

Există, de asemenea, îngrijorări pentru Maria Kolesnikova - o activistă a opoziției care și-a rupt pașaportul după ce autoritățile au răpit-o și au condus-o la frontieră în încercarea de a o forța să părăsească Belarusul în septembrie 2020. Ea a fost ulterior condamnată la 10 ani de închisoare.

Avocatul Marieie Kolesnikova a declarat la începutul acestui an că nu a mai luat legătura cu clienta sa din februarie 2023.

Practică consacrată

Timp de decenii, Lukașenko a încercat să pună Rusia și Uniunea Europeană una împotriva celeilalte. Practica sa consacrată a fost eliberarea prizonierilor politici pentru a câștiga favorurile liderilor de la Bruxelles și pentru a declanșa un dezgheț în relații.

Dar această relație a luat sfârșit în 2020, după ce el a revendicat victoria în alegerile prezidențiale și a lansat valuri de represiuni.

De atunci, Lukașenko a devenit dependent de sprijinul președintelui Vladimir Putin, după ce liderul rus a fost de acord să trimită trupe pentru a ajuta la susținerea regimului său, în timp ce mii de belaruși au ieșit în stradă în proteste în masă.

Având în vedere numărul modest de prizonieri eliberați, pare puțin probabil ca eliberările de miercuri să semnifice o revenire la încercările anterioare ale lui Lukașenko de a face apel la Occident.

De zeci de deținuți nu s-a mai auzit nimic, în timp ce autoritățile secrete au continuat să aresteze alte persoane acuzate de subminarea regimului.

Chiar și miercuri, când cei cinci deținuți au fost eliberați după ani de detenție, Viasna a clasificat alte opt persoane drept prizonieri politici, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel