La începutul ultimei zile a turneului său în Orientul Mijlociu, preşedintele american Joe Biden a avut o întrevedere cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, în Arabia Saudită, a anunţat Casa Albă.
Întrevederea de la Jeddah a avut loc înaintea reuniunii Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), în format extins, la care Biden intenţiona de asemenea să participe, potrivit Agrepres.
Alături de alte probleme, reuniunea urma să abordeze problema ameninţării pe care Iranul o reprezintă în regiune, în condiţiile în care Teheranul a continuat să-şi extindă influenţa în Yemen, Siria şi Irak.
Chiar şi după încheierea războiului împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care este încă activ în Irak şi întreprinde atacuri, circa 2.500 de militari americani mai staţionează în această ţară. SUA folosesc de asemenea bazele forţelor de securitate din Irak, care în trecut fuseseră atacate de mai multe ori cu rachete.
Miliţii loiale Iranului cer retragerea trupelor americane din Irak. SUA au o prezenţă militară în Irak de la declanşarea invaziei sale în 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.
Numai cu câteva luni în urmă, Iranul a revendicat un atac cu rachete asupra regiunii autonome kurde din nordul Irakului.
Citește și:
Președintele american Joe Biden a spus că a adus în discuție uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în fruntea unei întâlniri cu înalți oficiali saudiți, inclusiv prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în orașul-port Jeddah de la Marea Roșie.
Adresându-se reporterilor vineri după-amiază, Biden a spus că a discutat, de asemenea, despre drepturile omului și necesitatea unei reforme politice” în timpul discuțiilor.
”Așa cum fac întotdeauna, am spus clar că subiectul drepturilor omului este de o importanță vitală pentru mine și pentru Statele Unite”, a spus Biden. ”În ceea ce privește uciderea lui Khashoggi, am ridicat-o în vârful întâlnirii, clarificând ce credeam despre ea la momentul respectiv și când mă gândesc la asta acum.”
El a adăugat că un președinte american nu poate ”tace în legătură cu o problemă a drepturilor omului”.
Biden a fost criticat mai devreme în acea zi pentru că l-a salutat pe prințul moștenitor al Arabia Saudită (MBS) – despre care agențiile de informații americane au concluzionat că este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018 – cu o lovitură cu pumnul când a sosit la întâlniri.
”A proiectat un nivel de intimitate și confort care oferă lui MBS răscumpărarea nejustificată pe care a căutat-o cu disperare”, a declarat Fred Ryan, editorul ziarului Washington Post citat de Al Jazeera, unde lucra Khashoggi la momentul morții sale. Comitetul pentru Proiectul Jurnaliştilor a mai spus că este ”îngrozit” de ”eşecul” lui Biden de a-l trage la răspundere pe prinţul moştenitor.
În calitate de candidat la președinte în 2019, Biden a promis că va trata regatul ca pe un ”paria” în privința uciderii jurnalistului, iar administrația sa a spus inițial că va avea de-a face doar cu omologul său direct, regele saudit Salman bin Abdulaziz.
Călătoria președintelui SUA în Arabia Saudită vine pe fondul eforturilor de a reseta relația Washingtonului cu Riad și în timp ce lumea se confruntă cu creșterea costurilor energetice legate de războiul din Ucraina. Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.
Arabia Saudită a insistat că uciderea lui Khashoggi a fost o operațiune necinstită care a avut loc fără aprobarea sau știrea oficialilor de rang înalt, inclusiv MBS. A respins concluziile agențiilor de informații americane și, de asemenea, spune că i-a judecat și condamnat pe cei responsabili pentru crimă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci