Președintele ANAT, Dumitru Luca, susține că turismul în acest an a fost compromis, fiind caracterizat de principiul „scapă cine poate”.
Anul 2020 a fost un dezastru total pentru industria turistică din România, caracterizat de principiul "scapă cine poate", iar 2021 va fi dominat de incertitudini, susține preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.
"Oamenii aceştia chiar sunt eroi, au supravieţuit până acum doar din resurse proprii, în condiţiile unei activităţi zero şi anulării tuturor acţiunilor din 2020. Şi nu este vina lor. Odată cu ei suferă ghizii de turism, transportatorii turistici, producătorii şi negustorii de artizanat, precum şi mulţi, mulţi alţii despre care nimănui nu-i pasă. Dacă ar fi să caracterizez anul 2020, care de-abia aşteptăm cu toţii să treacă, a fost un dezastru total şi, mai nou, caracterizat de principiul 'Scapă cine poate'. 2021 va fi dominat de incertitudini până în momentul în care vom şti ceva clar şi concret referitor la evoluţia pandemiei.", a declarat şeful ANAT, Dumitru Luca.
"Destinaţiile interne spre care se mai îndreaptă acum românii sunt cele în general căutate în sezonul rece: staţiunile montane şi pensiunile din zonele rurale; hotelurile de oraş sunt într-o mare suferinţă pentru că nu mai există evenimente, citybreak-uri, iar călătoriile de business au fost drastic limitate. De asemenea, suferă mult hotelurile din staţiunile balneare din cauza restricţionării centrelor de spa & welness. Suntem însă oricum departe de potenţial şi de nivelul anilor trecuţi, este greu de crezut că la gradele de ocupare actuale structurile de cazare îşi acoperă costurile de operare.
Există, după părerea mea, două motive pentru care acestea au ales să funcţioneze în aceste condiţii: riscul de a 'ieşi complet din piaţă' şi evitarea unor pierderi mai mari în caz de închidere - mai ales de pierdere a resursei umane", a declarat Dumitru Luca pentru Agerpres.
"Sperăm din toată inima să nu fim nevoiţi să facem aceste sărbători în grupuri de câte patru şi la ora 23:00 să se dea stingerea. Pentru asta e nevoie ca noi toţi să arătăm că suntem responsabili şi că putem respecta reguli de bun simţ, iar autorităţile să vină cu un set de măsuri rezonabile, adaptate acelor zile.
Nu trebuie să omorâm nici operatorii, nu trebuie nici să luăm toate bucuriile oamenilor. Trebuie doar găsit un echilibru.", a spus preşedintele ANAT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News