Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Iordan Petrescu, a înmânat luni, rectorului Constantin Bungău, certificatul oficial "Grad de încredere ridicat" acordat, pentru a doua oară, Universităţii din Oradea.
Calificativul a fost primit pentru perioada 2019-2024, în urma vizitei instituţionale de evaluare externă ARACIS din octombrie 2018 şi validat în şedinţa agenţiei din 21 martie 2019.
"ARACIS, îndrituită prin faptul că este înscrisă în ENQA, cât şi mai ales în Registrul european al agenţiilor de asigurare a calităţii, îl poate conferi cu garanţie europeană. Acest certificat le asigură absolvenţilor, în spaţiul european al învăţământului superior, faptul că diplomele lor sunt recunoscute", a spus Petrescu.
Prin prisma clasificării universităţilor, profesorul universitar Iordan Petrescu a precizat că universitatea orădeană acoperă cele şase domenii fundamentale de învăţământ superior, toată gama de programa de studii universitare.
"Puţine universităţi se pot mândri cu acest lucru", a subliniat preşedintele ARACIS.
Rectorul Constantin Bungău a ţinut să mulţumească tuturor cadrelor din universitate, didactice şi non-didactice, partenerilor din mediul socio-economic şi studenţilor pentru toate eforturile depuse. El a subliniat că această distincţie este una care onorează şi obligă în acelaşi timp.
"Este foarte important să ne menţinem acest calificativ, să ne acomodăm permanent la tot ce înseamnă îmbunătăţiri şi performanţă în învăţământul superior. Reprezentăm acea universitate comprehensivă care îşi doreşte să facă performanţă în vestul ţării, care îşi doreşte să crească de la an la an. Şi cred că acest lucru se vede, până la urmă", a spus rectorul Constantin Bungău.
Preşedintele ARACIS a menţionat că Universitatea din Oradea are peste 11.00 de studenţi înmatriculaţi la licenţă.
"Am găsit aici o universitate mare, cu multe realizări. Cu cei 11.125 de studenţi înmatriculaţi la licenţă, la 51 de domenii la licenţă, cu 105 programe, va situaţi pe locul doi în ţară ca număr. Ceva mai mult are Babeş-Bolyai. De asemenea, ca număr de cadre didactice care asigură suportul dezvoltării didactice a acestor programe şi care respectă standardele de raport studenţi per cadru didactic aveţi 922 de cadre didactice, ca raport student/cadru didactic vă poziţionaţi pe locul trei la nivel naţional. Vă felicit pentru că nu-i uşor să plăteşti un număr mare de cadre didactice", a spus el.
Potrivit acestuia, universitatea orădeană scoate la admitere în jur de 6.300 de locuri, din care jumătate bugetate, jumătate cu plată. La masterat, la ARACIS sunt înregistrate 42 de domenii, ceea ce plasează instituţia pe primul loc la numărul domeniilor de master, cu 66 de programe şi cu 2.678 de studenţi înmatriculaţi. La doctorat sunt şapte şcoli doctorale, cu 18 domenii, locul şase la nivel naţional, cu 59 de conducători de doctorat, fiind înmatriculaţi 466 doctoranzi.
"Este foarte important să aveţi un număr mare de programe de studii de doctorat şi masterat, pentru că ele aduc la veniturile universităţii mult mai mult decât aduc programele de licenţă", a menţionat preşedintele ARACIS.
Universitatea din Oradea a primit, pentru prima dată, calificativul "grad de încredere ridicat" în anul 2013, în perioada primului mandat al rectorului Constantin Bungău, început în anul 2012. Calificativul a fost acordat în 20 decembrie 2013 pentru perioada 2013 - 2018.
Comisia de experţi evaluatori ai agenţiei, studenţi şi cadre didactice din ţară şi din străinătate au evaluat 21 de programe de studii de licenţă şi un domeniu de studii de master.
Echipa de experţi evaluatori a apreciat oferta educaţională diversificată şi adaptată la cerinţele pieţei muncii, care include şi programe de studii de licenţă şi master cu predare în limbi străine. La aceasta s-a adăugat campusul modern, colaborarea bună cu mediul socio-economic, care oferă posibilitatea realizării de stagii de practică, dezvoltarea de proiecte internaţionale şi creşterea vizibilităţii internaţionale în domeniul cercetării ştiinţifice.
Momentul festiv a avut loc, în Aula Magna, în prezenţa tuturor structurilor de conducere ale universităţii, responsabilii de management ai universităţii, membrii din Senatul academic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci