Noul președinte argentinian Javier Milei a declarat că a început discuțiile cu Marea Britanie în legătură cu Insulele Falkland și că se așteaptă la viitoare negocieri cu privire la suveranitatea teritoriului britanic.
Publicitate
Comentariile, făcute în marja reuniunilor Forumului Economic Mondial de la Davos, au urmat primei întâlniri bilaterale a lui Milei cu Marea Britanie - o sesiune privată cu ministrul de externe Cameron.
Milei, libertarianul radical care a câștigat recent alegerile argentiniene, a promis în timpul campaniei sale că va obține suveranitatea asupra insulelor.
Vorbind la scurt timp după întâlnirea sa cu Lord Cameron, el a declarat: "Am vorbit despre Insulele Falkland și este un subiect pentru viitoarele negocieri diplomatice."
Comentariile vor stârni controverse, deoarece Marea Britanie a declarat în trecut că nu are planuri pentru negocieri diplomatice cu privire la viitorul insulelor.
Un oficial britanic a declarat: "În ceea ce privește Insulele Falkland, ministrul de externe și președintele Milei au spus că vor fi de acord să nu fie de acord și să o facă în mod politicos. Poziția Marii Britanii și sprijinul continuu pentru dreptul la autodeterminare al locuitorilor Insulelor Falkland rămâne neschimbată."
De asemenea, Milei a ținut un discurs în fața politicienilor și oamenilor de afaceri reuniți la Davos, în care a avertizat că "lumea occidentală este în pericol".
El a spus: "Cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptați de o viziune a lumii care duce inexorabil la socialism și, prin urmare, la sărăcie".
Problema suveranității asupra Insulelor Falkland a fost mult timp o sursă de dispută între Marea Britanie și Argentina, care au purtat un scurt război pentru aceste insule în 1982.
Buenos Aires a încercat în repetate rânduri să restabilească negocierile privind suveranitatea Insulelor Falkland, pe care Argentina le numește Las Malvinas, dar Marea Britanie a susținut că discuțiile nu sunt pe masă atâta timp cât locuitorii insulelor doresc să rămână britanici.
În cadrul unui referendum privind suveranitatea insulelor, desfășurat în 2013, 99,8% dintre alegători au votat pentru a rămâne teritoriu britanic - doar trei au votat împotrivă, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu