Trendul ascendent al Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va continua anul acesta şi în 2020, dar într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
"Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta şi anul următor într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul. Suntem predispuşi la riscuri de creştere ale IRCC dacă se întâmplă ceva negativ pe plan internaţional", a spus Iancu Guda.
El a afirmat că frecvenţa unor evenimente negative şi probabilitatea lor creşte pe măsură ce escaladează tensiunile comerciale dintre SUA şi China, Germania fiind pe punctul de a intra în recesiune, iar producţia industrială din majoritatea ţărilor înregistrează minime istorice.
Iancu Guda a menţionat că IRCC va depinde foarte mult de lichiditatea de moment din piaţă, care poate avea pusee de insuficienţă pentru că avem tot mai multe cutremure pe plan internaţional, iar acestea pot genera ieşiri de capital din România de pe piaţa interbancară.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019, în creştere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, conform datelor anunţate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu