Președintele Traian Băsescu, în discursul susținut duminică seară la recepția de la Palatul Cotroceni, organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, a ținut să felicite Republica Moldova pentru pașii importanți marcați la Vilnius în perspectiva integrării în Uniunea Europeană, precizând totodată că "putem să răzbim în istorie mai ales în aceste momente zbuciumate de criză și schimbare, numai cu solidaritate şi coeziune, cu definirea interesului naţional, cu viziune şi planificarea atentă a proiectelor strategice, pe termen lung".
În același discurs, șeful statului, a vorbit și despre "libertatea de a gândi", aprecind că "avem spaţiul public inundat de idei şi teme ce ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor în interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă".
„Doamnelor şi domnilor,
Dragi români şi românce de pretutindeni,
În urmă cu 95 de ani se înfăptuia cel mai de preţ ideal al românilor ca popor. La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei la România, un ideal pe care îl săvârşise Mihai Viteazul acum peste 400 de ani. E un moment astral al neamului românesc pe care nu putem să-l uităm pentru că este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat.
Generaţia actuală şi generaţiile viitoare sunt datoare să atingă idealurile de veac şi pe cele actuale ale poporului român. Acestea ţin de încheierea modernizării statului român, integrarea deplină în vatra de civilizaţie europeană, în spaţiul de securitate şi prosperitate euroatlantic, de care am aparţinut dintotdeauna şi de la care am fost deturnaţi mai bine de 50 de ani de o ideologie străină şi implantată aici, pe care unii încearcă să ne-o inoculeze și în ziua de azi.
Putem să răzbim în istorie mai ales în aceste momente zbuciumate de criză și schimbare, numai cu solidaritate şi coeziune, cu definirea interesului naţional, cu viziune şi planificarea atentă a proiectelor strategice, pe termen lung.
Un element extrem de important pe care ar trebui să-l asumăm este libertatea de a gândi. Avem spaţiul public inundat de idei şi teme ce ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor în interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă. Libertatea de a gândi înseamnă educaţie, înseamnă să discernem ce este informaţie şi ce este propagandă, denaturare, minciună sau dezinformare. Şi nu putem să facem acest lucru dacă nu ne cultivăm spiritul critic, o abordare tradiţională a lui Titu Maiorescu şi a şcolii de la Junimea.
În fine, nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane, dacă nu redescoperim o valoare ce asigură împreună dorinţa de libertate şi demnitate, mândria şi coeziunea, solidaritatea şi spiritul critic, această valoare se numeşte patriotism. Ţine de români, de sistemul de învăţământ, de familie, dar şi de modul responsabil în care tratăm actul guvernării şi acţiunea politică să reuşim să insuflăm din nou tuturor românilor patriotismul, iubirea de ţară, iubirea de aproape, de concetăţenii români, indiferent de originea etnică sau de locul în care trăiesc pe acest pământ.
Am evocat zilele trecute un proiect de țară, o viziune: am propus o reflecţie şi am anunţat un deziderat, unul care aparţine Preşedintelui României şi cred că e împărtăşit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor. Tot atunci condiţionam realizarea acestui deziderat de timp, de voinţa poporului şi de abilitatea şi de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze.
Trebuie să acceptăm că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască.
Folosesc acest prilej pentru a felicita în mod special autorităţile şi pe cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relaţiile cu Uniunea Europeană. La Vilnius, acum două zile, am fost martori la parafarea Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, două documente esenţiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Sărbătoarea Națională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susține în continuare împlinirea aspirațiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut. Celebrarea Zilei Naționale îmi dă prilejul să adresez românilor din țară, dar și românilor de pretutidndeni, celor care-și construiesc cu greu și migală viața, își susțin familiile și-și fac datoria la locurile lor de muncă, milioanelor de oameni obișnuiți care fac viitorul acestei țări, dar și militarilor români aflați la datorie, felicitări și urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia Sărbătorii noaste Naționale. La mulți ani români! La mulți ani România!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu