Joe Biden și Benjamin Netanyahu au vorbit la telefon despre un acord de pace

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele SUA, Joe Biden, și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, au discutat la telefon despre un acord de încetare a focului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden au vorbit la telefon joi și au analizat răspunsul de miercuri al grupării militante palestiniene Hamas la cea mai recentă propunere israeliană de pace, potrivit unui înalt oficial al administrației americane care a informat reporterii sub protecția anonimatului.

Oficialul a declarat reporterilor că Hamas s-a apropiat de acceptarea unui acord de încetare a focului în mai multe etape cu Israelul care, în timp, vizează eliberarea ostaticilor, încetarea luptelor și începerea reconstrucției în teritoriu.

Oficialul a admis că răspunsul ”nu înseamnă că acest acord va fi încheiat într-o perioadă de câteva zile”, dar a adăugat că problemele nerezolvate pentru un acord final se axează în principal pe implementare. Casa Albă crede că ”există o oportunitate destul de semnificativă aici”, a mai precizat acesta, conform POLITICO.

Acest progres vine în contextul în care negocierile dintre Israel și Hamas au stagnat în ultimele luni cu privire la eliberarea ostaticilor rămași în viață, luați în timpul atacului din 7 octombrie 2023, și la o încetare a focului durabilă care să pună capăt luptelor din Fâșia Gaza.

Presiuni asupra Egiptului și Qatarului

Un acord a fost greu de obținut timp de luni de zile, în timp ce administrația Biden a făcut presiuni asupra intermediarilor regionali Egipt și Qatar pentru a adăuga presiune asupra Hamas și pentru a obține angajamentele necesare pentru un acord. De asemenea, Biden a făcut apel la Guvernul Israelului să avanseze cu un acord, argumentând că Hamas reprezintă acum o amenințare mult mai mică la adresa securității Israelului.

În centrul impasului diplomatic Hamas dorește ca Israelul să își retragă complet și imediat armata din Fâșia Gaza, în timp ce Israelul dorește un acord care îi va permite să reia operațiunile militare împotriva Hamas în viitor.

Cu toate acestea, Casa Albă a semnalat la începutul acestei luni că cele două părți sunt mai aproape ca niciodată de încheierea unui acord de încetare a focului care ar pune capăt ostilităților din Fâșia Gaza și ar duce la eliberarea ostaticilor rămași. Pe data de 26 iunie, un oficial de rang înalt al administrației a declarat reporterilor că ”suntem aproape de un acord” și că discuțiile au ajuns ”la paragrafe specifice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel