Rumen Radev, preşedintele Bulgariei și apropiat al Moscovei, a semnat joi decretul ce permite unei legi controversate împotriva "propagandei" LGBT + să intre în vigoare, ignorând astfel o cerere de veto a Consiliului Europei.
Săptămâna trecută, Parlamentul bulgar a adoptat cu o largă majoritate o nouă legislaţie copiată după cele din Ungaria şi Rusia şi care interzice şcolilor să "încurajeze" orientarea sexuală "non-tradiţională" şi identitatea de gen "diferită de cea biologică".
"Şeful statului şi-a exprimat opinia cu privire la amendament, semnând un decret pentru a fi publicat" în Jurnalul Oficial, a anunţat preşedinţia bulgară într-un comunicat.
Noul amendament a provocat numeroase proteste: 70 de ONG-uri bulgare au cerut şefului statului să facă uz de dreptul său de veto pentru a împiedica punerea în aplicare a acestuia şi 6.000 de persoane au semnat o petiţie.
Au fost organizate două manifestaţii ce au reunit fiecare circa 200 de persoane şi o nouă reuniune este prevăzută să aibă loc joi la Sofia împotriva acestui text, considerat de către opozanţii săi contrar legislaţiei Uniunii Europene (UE), din care Bulgaria face parte.
Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului îşi exprimase "profunda îngrijorare" şi îl îndemnase pe Radev "să nu semneze" legea, cerându-le autorităţilor acestei ţări din Balcani "să combată discriminarea şi retorica ostilă la adresa persoanelor LGBT+, inclusiv odată cu apropierea alegerilor".
El făcea aluzie la campania electorală în curs în Bulgaria, ţară ce traversează o gravă criză politică şi care, prea divizată pentru a găsi o majoritate care să formeze un guvern stabil, organizează în această toamnă al şaptelea rând de alegeri legislative din 2021 încoace, informează AFP, potrivit Agerpres.
Noua modificare a legii educației interzice orice tip de „propagandă, promovare sau incitare” legată de orientarea sexuală netradițională sau identitatea de gen care nu corespunde celei biologice, în contextul sistemului educațional.
Această lege vagă poate crea situații absurde în care profesorii sunt penalizați chiar și pentru discuții despre diferențele dintre bărbați și femei în societate, întrucât explicarea rolurilor de gen ar putea fi interpretată ca o încălcare.
De asemenea, legea ignoră faptul că diversitatea orientării sexuale este confirmată științific și prezentă și în alte specii de animale, nu doar la oameni. Lecțiile despre diversitatea biologică între sexe ar putea fi și ele eliminate din programele școlare, ceea ce ar însemna că elevii nu ar mai învăța despre aspecte importante ale geneticii, cum ar fi faptul că există femei care se nasc cu cromozomi XY, bărbați cu cromozomi XX sau persoane cu alte configurații cromozomiale.
Această inițiativă a fost susținută nu doar de ultranaționaliști, ci și de Partidul Socialist Bulgar, cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare, precum și de unii membri ai partidului GERB, afiliat Partidului Popular European.
Situația din Bulgaria amintește de un precedent similar din Ungaria, unde, în 2021, guvernul a adoptat o lege ce interzice promovarea drepturilor persoanelor LGBT în media și educație, determinând Uniunea Europeană să suspende miliarde de euro destinate Budapestei. Bruxelles-ul a considerat legea ca fiind discriminatorie și incompatibilă cu valorile europene, ceea ce indică faptul că Bulgaria ar putea să se confrunte cu sancțiuni similare dacă va persista în această direcție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News