Președintele care a investit din fonduri publice peste 105,6 milioane de dolari în Bitcoin: Nu te mai uita la grafice și bucură-te de viață

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Președintele El Salvador încearcă să calmeze nervii pe fondul prăbușirii criptografice după ce valoarea criptomonedei a scăzut în ultimele săptămâni.

Președintele Nayib Bukele a insistat și a făcut tot posibilul pentru ca El Salvador să devină prima țară din lume care a făcut curs legal pentru Bitcoin alături de dolarul american în septembrie anul trecut, în ciuda criticilor din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

De atunci, administrația sa a investit peste 100 de milioane de dolari din fonduri publice pentru achiziționarea a cel puțin 2.300 de monede Bitcoin.

El Salvador a cheltuit aproximativ 105,6 milioane de dolari în Bitcoin din septembrie anul trecut, plătind în medie aproape 46.000 de dolari pe monedă, potrivit site-ului de urmărire nayibtracker.com citat de Newsweek.

2. Președinte... (nayib-bukele_82706600.jpg)

Nayib Bukele, Președintele El Salvador

Investiția a pierdut peste jumătate din valoarea inițială

Potrivit calculelor recente de după prăbușirea pieței Crypto, experții au calculat că valoarea investiției a scăzut cu peste 50%, la momentul de față valorând  aproximativ 44,6 milioane de dolari.

În încercarea lui de a calma spiritele nervoase pe fondul acestei investiții din bani publici care s-a dovedit a fi una păguboasă cel puțin în acest moment, Bukele a apelat la Twitter în încercarea de a înlătura îngrijorările legate de scăderea bruscă a valorii Bitcoin, spunând oamenilor că nu numai că investiția lor este ”sigură”, dar că va crește în curând.

”Văd că unii oameni sunt îngrijorați sau îngrijorați de prețul pieței #Bitcoin”, a scris el sâmbătă. "Sfatul meu: nu te mai uita la grafic și bucură-te de viață. Dacă ai investit în #BTC investiția ta este sigură, iar valoarea acesteia va crește enorm după. Răbdarea este cheia."

Ministrul de Finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a respins temerile că o scădere abruptă a valorii Bitcoin va afecta sănătatea fiscală a țării din America Centrală.

”Când îmi spun că riscul fiscal pentru El Salvador din cauza Bitcoin este foarte mare, singurul lucru pe care îl pot face este să zâmbesc”, a spus Zelaya, potrivit Reuters . ”Riscul fiscal este extrem de minim”.

El a citat, de asemenea, cifre conform cărora portofoliul Bitcoin al țării a pierdut aproximativ 40 de milioane de dolari în valoare, spunând că această sumă ”nu reprezintă nici măcar 0,5% din bugetul nostru general național”.

Newsweek a raportat anterior că El Salvador se confruntă cu o criză a datoriilor, cu excepția cazului în care un pachet de finanțare FMI este livrat pentru a-l ajuta să ramburseze o obligațiune guvernamentală în valoare de 800 de milioane de dolari scadente în ianuarie 2023.

FMI a avertizat El Slavator cu privire la folosirea Bitcoin

FMI a cerut El Salvador să renunțe la Bitcoin ca mijloc legal de plată din cauza volatilității sale și a posibilității ca infractorii să folosească criptomoneda.

”Eforturile de îmbunătățire a incluziunii financiare sunt binevenite, dar utilizarea Bitcoin implică riscuri semnificative și Bitcoin nu ar trebui utilizat ca monedă oficială cu statut de curs legal”, a declarat FMI într-un document de consultare din ianuarie.

Citește și...

Statul în care s-a decretat Stare de Urgență. Peste 36 000 de persoane au fost arestate în doar două luni

Detenții arbitrare, dispariții forțate și decese în arest. Peste 36.000 de persoane au fost arestate doar în două luni.

Acesta este climatul de teroare pe care îl trăiește El Salvador, unde până acum aproape 2% din întreaga populație adultă a țării ar fi în spatele gratiilor.

Amnesty International a acuzat guvernul salvadorean că a comis ”încălcări masive ale drepturilor omului” în timpul unei represiuni extraordinare care a dus la arestarea a peste 36.000 de persoane în doar două luni.

De asemenea, Human Rights Watch a tras un semnal de alarmă, raportând că ”un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că autoritățile țării au comis încălcări grave ale drepturilor omului de când a fost adoptat regimul de urgență la 27 martie 2022”. Populația închisorilor din țară, deja supraaglomerată, aproape sa dublat din martie.

Starea de urgență a fost aprobată de Congres și solicitată de președintele Nayib Bukele ca măsură pentru a opri valul de crime care au ucis 87 de persoane într-un singur weekend în violența bandelor. Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel