Președintele care "susține democrația" dizolvând parlamentul înainte de alegeri

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele recent ales al Sri Lankăi, Anura Kumara Dissanayake, a dizolvat parlamentul pentru a deschide calea unui scrutin parlamentar anticipat, conform unui anunț oficial publicat marți în gazeta guvernamentală. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 14 noiembrie, potrivit notificării, transmite Reuters.

Dissanayake, în vârstă de 55 de ani, o figură politică outsider, de stânga, a câștigat alegerile prezidențiale pe 21 septembrie, scrie Economic Times.

Victoria sa a fost considerată o respingere categorică a elitei politice din Sri Lanka, pe care alegătorii o acuză de aducerea țării într-o criză economică fără precedent în ultimii ani.

Dissanayake, cunoscut sub numele de AKD, a obținut 5,74 milioane de voturi după două runde de numărare, în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din istoria țării.

Acesta l-a învins pe liderul opoziției, Sajith Premadasa, clasat pe locul al doilea, precum și pe președintele în funcție, Ranil Wickremesinghe, cel care a facilitat acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, mai precizează sursa citată.

Dissanayake conduce coaliția Național People's Power (NPP), un grup format din partide și organizații politice de stânga, susținut de protestatarii care au contribuit la înlăturarea președintelui Gotabaya Rajapaksa în 2022. În prezent, NPP are doar trei parlamentari în legislativul de 225 de locuri al Sri Lankăi.

Președintele anunțase că "susține democrația"

Tot marți, Dissanayake a desemnat-o pe Harini Amarasuriya din coaliția sa ca nou prim-ministru al țării și a format un cabinet de trei membri, inclusiv el însuși, toți fiind din partidul său.

Demisia prim-ministrului Dinesh Gunawardena, care a avut loc luni, a dus la dizolvarea cabinetului anterior și i-a oferit lui Dissanayake posibilitatea de a face propriile numiri. În aceeași zi, noul președinte a ales și un înlocuitor pentru locul său din parlament.

Conform constituției Sri Lankăi, alegerile parlamentare trebuie organizate până la mijlocul anului 2025. În sistemul executiv al țării, președintele are prerogativa de a deține mai multe portofolii ministeriale. Dissanayake conduce un partid cunoscut în trecut pentru revoltele violente din anii 1970 și 1980, dar care, între timp, a renunțat la aceste metode. Noul președinte s-a poziționat acum ca o figură de centru-stânga.

În discursul său inaugural, Dissanayake a subliniat că va susține democrația pe parcursul mandatului său de cinci ani.

„Avem o țară cu provocări uriașe. Politicile noastre trebuie să fie mai clare. Oamenii așteaptă o cultură politică mai curată”, a declarat Dissanayake luni. „Suntem pregătiți să ne angajăm în acest sens”, a mai spus acesta, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel