Președintele Cehiei a fost spitalizat în condiții misterioase.
Preşedintele ceh, Milos Zeman, a fost internat marţi la Praga, unde o sursă a explicat că este un scurt sejur pentru a-şi reveni în formă, scrie AFP.
Această internare în spital este învăluită de mister, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, Jiri Ovcacek, şi purtătoarea de cuvânt a Spitalului Militar Central din Praga, Jitka Zinke, fiind reticenţi în a confirma spitalizarea.
"Este acelaşi tip de şedere ca data trecută", a declarat pentru AFP o sursă din spital.
În toamna anului 2019, Milos Zeman, un politician de stânga veteran în vârstă de 76 de ani, cunoscut pentru legăturile strânse cu liderii ruşi şi chinezi, a mai petrecut patru zile de "refacere" în acest spital militar.
Şeful statului va fi în mijlocul procesului de desemnare a unui nou prim-ministru după alegerile generale din 8 şi 9 octombrie. Site-ul de informaţii novinky.cz a difuzat o înregistrare video arătându-l pe preşedinte într-un scaun cu rotile salutând cu mâna, marţi, la internarea în spital.
Presa cehă a raportat că Milos Zeman a mers vineri la spitalul respectiv pentru un control de rutină şi că medicii i-au recomandat un sejur mai lung. Premierul Andrej Babis, aliat apropiat al preşedintelui, i-a urat pe Twitter "o recuperare rapidă".
Sănătatea preşedintelui face obiectul a numeroase presupuneri. Fumător înrăit, consumator de alcool, Milos Zeman suferă de neuropatie diabetică şi probleme de auz. El susţine că are o stare bună de sănătate, chiar dacă neuropatia l-a forţat din acest an să folosească un scaun cu rotile.
Anul trecut, Milos Zeman, primul preşedinte ceh ales direct, la putere din 2013, şi-a rupt braţul căzând. Predecesorul său Vaclav Klaus (2003-2013) a fost internat marţi în acelaşi spital pentru probleme de hipertensiune, potrivit presei cehe, scrie Agerpres.
Spaţiul de liberă circulaţie Schengen nu este funcţional în acest moment, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babis, într-un interviu acordat ziarului Pravo, el argumentând că acordul privind acest spaţiu încheiat în anul 1985 nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-şi îndeplinească misiunea de a oferi protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul UE, consemnează website-ul francez news-24.
Nu a fost mai bine nici în timpul valului migrator din 2015, când singurul care a apărat frontierele Schengen a fost (premierul ungar) Viktor Orban, care a construit un gard împotriva migranţilor, a remarcat şeful guvernului ceh (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News