Fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), dr. Cristian Toma, îl acuză de minciună și manipulare pe actualul președinte al CNAS, Lucian Duță. Recent, Duță a cerut un control al Curții de Conturi pentru că noul sistem informatic, SIUI, ar fi depistat 3 milioane de pacienți pe listele medicilor de familie din București, când, de fapt, numărul real ar fi de 1,6 milioane. Nu este nimic nou, căci vechiul sistem informatic identifica pacienții care apar pe mai multe liste, și nu se decontau decât servicii pentru maxim 1,8 milioane de persoane. Duță este acuzat că încearcă să acopere deficiențele SIUI cu acuzații false. În plus, ar fi trebuit să sesizeze problema, dacă ar fi fost una reală și susținută cu probe, încă din 2008, când era parte a Consiliului de Administrație a CASMB. Duță este somat să aducă dovezi pentru afirmațiile sale sau să recunoască minciuna sau se va alege cu plângere penală pentru calomnie.
Cu pretextul că, la nivel de Capitală, s-au raportat 3 milioane de pacienți pe listele medicilor de familie, iar după introducerea noului sistem informatic (SIUI) numărul acestora a juns la numai 1,6 milioane, Lucian Duță a cerut un control al Curții de Conturi la CASMB. Numai că măsura se demonstrează a fi o simplă încercare de acoperire a eșecului noului sistem informatic pe care s-au cheltuit sume imense de bani. Fostul președinte al CASMB, Cristian Toma, susține că nici nu se pot deconta servicii pentru mai mult de 1,8 milioane de pacienți. „În fiecare an, CASMB primește o prevedere bugetară reprezentând cca 1/10 din bugetul anual al CNAS destinat plății per capita în asistența medicală primară și care este estimat prin istoricul anilor trecuți la nivel național corespunzător pentru 18 milioane de CNP-uri”, explică dr. Cristian Toma.
Controlul Curții de Conturi echivalează cu un autodenunț al președintelui CNAS
„Medicii de familie din București puteau raporta ca inscriși și 100 de milioane de pacienți, că serviciile de specialitate ale CASMB tot echivalentul serviciilor pentru 1,8 milioane de pacienți pe an decontează”, adaugă fostul președinte al CASMB, care menționează că „se poate proba cu documente că în nicio lună calendaristică din perioada 2006–2009 numărul total de înscriși validați în vederea decontării per capita la CASMB nu a depășit 1.850.000, cu o medie sub 1,8 milioane, fapt pe care domnul Duță ar fi trebuit să-l știe din rapoartele de activitate ale CASMB pe 2008 și 2009, înaintate Consiliului de Administrație din care făcea parte în calitate de reprezentant al Consiliului General al Municipiului București”. Cu alte cuvinte, controlul pe care președintele CNAS l-a cerut recent reprezintă un autodenunț, căci ar fi trebuit să semnaleze problema încă din 2008, dacă aceasta nu ar fi una fictivă, așa cum este acuzat.
Vechiul sistem găsea pacienții dublați
Vechile sistemele informatice dedicate raportării pacienților de pe listele medicilor de familie au ajuns în 2007, cel puțin în cazul CASMB, la un nivel de specificitate și filtrare a informației care evidenția automat CNP-urile dublate la doi sau mai mulți medici de familie în contract cu aceeași CAS și bloca posibilitatea decontării multiple per capita pentru același CNP.
„SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS) nu a ajuns la această performanță nici după 10 ani de chinuri ale facerii, în condițiile în care COMPAQ a implementat în Polonia, țară cu o populație dublă față de a României, în numai doi ani un sistem informatic absolut identic”, a menționat dr. Cristian Toma.
Citește și:
Farmaciștii și medicii de familie declară război Casei de Asigurări de Sănătate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu