Președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, ”speră” să anunțe marți comisarii europeni

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre numirea comisarilor europeni.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încă „speră” să își prezinte marți, la Strasbourg, echipa de comisari de vârf, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Arianna Podestà.

Chiar înainte ca Thierry Breton, fost comisar european pentru Piața Internă și Servicii, să demisioneze în mod exploziv din Comisie luni, nu era clar dacă von der Leyen va putea să își anunțe noua echipă executivă așa cum era planificat.

Acest lucru se datorează în mare parte unui blocaj în Slovenia, al cărei Parlament refuză să programeze o audiere de confirmare pentru candidatul său Marta Kos, pe fondul unei dispute continue între guvernul condus de Robert Golob și opoziția sa politică. Când Breton a demisionat, părea și mai puțin probabil ca von der Leyen să își respecte termenul limită. Cu toate acestea, Parisul l-a nominalizat rapid pe Stéphane Sejourné ca înlocuitor al lui Breton.

„Suntem în aceeași situație ca vineri, președintele speră să fie în măsură să anunțe Colegiul mâine. Dar 24 de ore în politică sunt mult timp, așa că trebuie în continuare să așteptăm confirmările”, a declarat Podestà în cadrul unui briefing de presă.

Membrii Parlamentului European așteaptă, de asemenea, semnale de la von der Leyen, care s-a deplasat luni la Parlamentul European din Strasbourg. Aceasta urmează să se întâlnească marți dimineață cu șefii grupurilor politice ale Parlamentului, cu ușile închise, după care este programată o conferință de presă.

Audierea viitorilor comisari

Legislatorii UE au modificat în acest an regulamentul intern al Parlamentului în încercarea de a o obliga pe președinta Comisiei să îi informeze cu privire la planurile sale înainte de a da startul unei serii de audieri în care îi interoghează pe viitorii comisari. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură von der Leyen va adera la aceste prevederi parlamentare, în special fără sprijinul oficial al guvernului sloven pentru Kos.

Vicepreședintele Parlamentului Martin Hojsík din grupul liberal Renew Europe a declarat pentru POLITICO că se așteaptă ca von der Leyen să „anunțe ceva”, dar „orice este o presupunere nebunească, având în vedere schimbul de ultim moment din Franța”.

Hojsík a spus că cea mai bună presupunere a sa ar fi ca von der Leyen să prezinte întregul Colegiu, mai puțin Slovenia. El a adăugat că legislatorii sunt „calmi” înainte de anunț „și pregătiți” să înceapă audierile imediat ce primesc lista comisarilor.

„Cred că va prezenta (n.r. Colegiul marți)”, a declarat Sandro Gozi, un eurodeputat al Renew Europe ales pe lista partidului Renaissance al lui Emmanuel Macron. 

Demisia lui Thierry Breton

Bernd Lange, un deputat social-democrat german, a scris pe X că, în urma demisiei lui Breton, întreaga tranziție a UE se transformă în „teatru absurd”. 

În cadrul unei conferințe de presă, Comisia a blocat jurnaliștii care au întrebat despre acuzația lui Breton conform căreia von der Leyen a acționat pe la spatele său pentru a-l înlocui și despre acuzația de „guvernanță îndoielnică” adusă acesteia. 

„Nu vom comenta observațiile incluse în scrisoare”, a declarat Podestà.

Vineri, von der Leyen a făcut presiuni asupra Parlamentului European pentru a-și devansa audierile pentru viitorii comisari în octombrie, mai devreme decât era planificat, astfel încât următoarea Comisie Europeană să poată începe activitatea la 1 noiembrie.

Dar există, de asemenea, un sentiment că demararea Comisiei nu va avea loc până la începutul lunii decembrie, în special având în vedere calendarul complex al Parlamentului și procesul îndelungat de audieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel