Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat numirea comisarilor europeni - surse Politico

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Numirea comisarilor europeni ar fi fost amânată.

CITEȘTE ȘI: Roxana Mînzatu, prima reacție oferită DC News după ce a fost nominalizată comisar european de Marcel Ciolacu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat portofoliile celor 26 de comisari nominalizați până săptămâna viitoare, potrivit a trei oficiali la curent cu decizia, citate de POLITICO.

Inițial, se aștepta ca echipa Ursulei von der Leyen să programeze miercuri dimineața o întâlnire cu liderii diferitelor facțiuni politice din Parlamentul European și apoi să anunțe public următorul colegiu de comisari.

Această întâlnire a fost amânată. Von der Leyen se va întâlni acum cu liderii grupurilor politice ale Parlamentului European marți, 17 septembrie, la ora 9.00.

Luni, Slovenia a propus-o pe Marta Kos, un fost ambasador, ceea ce contribuie la atingerea obiectivului Ursulei von der Leyen de a avea o Comisie Europeană mai echilibrată din punct de vedere al genului. Cu toate acestea, Parlamentul Sloveniei trebuie încă să aprobe această schimbare, ceea ce amână anunțul.

Avizul din partea Sloveniei

În declarații coordonate, serviciul de presă al Parlamentului European și purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, au afirmat că Parlamentul Sloveniei „își va da vineri avizul cu privire la candidatul propus pentru postul de comisar”. „Numai după această etapă, desemnarea candidatului va fi completă și oficială”, se mai precizează.

Pe baza acestui fapt”, se precizează în declarații, „Comisia a solicitat Parlamentului European să amâne” dezvăluirea portofoliilor.

VEZI ȘI: Cei mai buni candidați pentru portofoliile cheie în viitoarea Comisie von der Leyen. Roxana Mînzatu ar putea prelua Coeziunea

Un oficial al Parlamentului European, căruia i s-a acordat protecția anonimatul, a declarat: „Cred că (n.r. Comisia) folosește formalitatea procedurii slovene pentru a obține încă o săptămână pentru 'reglarea fină' a atribuirii posturilor”.

Momentul anunțului de miercuri nu a fost niciodată bătut în cuie. Unii oficiali europeni au dezbătut la începutul acestei săptămâni dacă întâlnirea cu liderii politici din Parlament ar fi un schimb de opinii sau ar coincide cu un anunț oficial al noii echipe de conducere a Ursulei von der Leyen.

Termenul limită

Dar presupunerea larg răspândită a fost că Ursula von der Leyen nu va rata termenul limită de miercuri, deoarece acest lucru ar fi văzut ca o rușine.

Așteptarea undelor verzi din partea Parlamentului Sloveniei pentru noul său candidat îi oferă Ursulei von der Leyen mai mult timp pentru a se consulta cu capitalele europene, cu comisarii săi și cu alții cu privire la distribuirea posturilor de conducere în viitorul executiv al Uniunii Europene.

Este un puzzle complicat deoarece Ursuala von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic și echilibrul de gen. Von der Leyen a cerut capitalelor europene să trimită atât un candidat de gen masculin, cât și unul de gen feminin pentru echipa sa de 26 de comisari. Bulgaria a fost singura țară care a urmat această cerere, după care von der Leyen a făcut presiuni asupra unor țări precum Slovenia pentru a-și schimba candidatul, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel