Președintele Coreei de Sud contestă acuzațiile de insurecție și califică decretul de lege marțială drept un „act de guvernare”, pe fondul informațiilor privind o a doua încercare a poliției de a percheziționa biroul său.
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a promis să „lupte până la capăt” împotriva încercărilor de a-l înlătura din funcție după impunerea de scurtă durată a legii marțiale. Între timp, poliția ar fi încercat din nou să-i percheziționeze biroul, în cadrul unei anchete privind acuzațiile de insurecție.
Într-un discurs televizat sfidător și amplu, susținut joi, Yoon a apărat decizia sa surprinzătoare de săptămâna trecută de a institui legea marțială – o măsură menită să suspende activitățile politice, libertatea presei și a societății civile – calificând-o drept un „act legitim de guvernare”. El a negat orice intenție de a incita la insurecție.
Cu două zile înainte ca Adunarea Națională să voteze pentru a doua oară asupra suspendării sale, Yoon și-a reiterat afirmațiile conform cărora încerca să apere țara de forțe anti-statale.
„Voi lupta până la capăt pentru a împiedica forțele și grupurile criminale, care au fost responsabile de paralizarea guvernului țării și de perturbarea ordinii constituționale, să amenințe viitorul Republicii Coreea,” a declarat Yoon.
El a adăugat că declararea legii marțiale, care a durat doar șase ore înainte de a fi anulată de parlament, a avut scopul de a apăra democrația liberală și ordinea constituțională împotriva atacurilor opoziției.
Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a relatat joi că poliția a încercat să percheziționeze biroul lui Yoon, la o zi după ce prima tentativă de raid a fost împiedicată de gărzile prezidențiale. Nu era clar dacă a doua percheziție a fost reușită.
Speculațiile conform cărora viitorul politic al Coreei de Sud ar putea fi decis prin alegeri au crescut după ce partidul de guvernământ l-a ales pe Kweon Seong-dong, un parlamentar experimentat, drept noul lider al grupului său parlamentar. Deși este apropiat de Yoon, Kweon a declarat că se va pregăti pentru „o posibilă alegere prezidențială care ar putea avea loc curând”.
În discursul său, Yoon a susținut că decretul său de lege marțială nu reprezintă o rebeliune și nu poate face obiectul unei investigații penale.
„Opoziția face acum un dans al haosului cu cuțitele, susținând că declararea legii marțiale echivalează cu un act de rebeliune. Dar a fost cu adevărat așa?” a întrebat Yoon.
„Îmi cer din nou scuze poporului care, cu siguranță, a fost surprins și îngrijorat din cauza legii marțiale. Vă rog să aveți încredere în loialitatea mea sinceră față de cetățeni”, a completat președintele.
Yoon, un conservator a cărui perioadă în funcție a fost marcată de controverse, multe dintre ele având-o în centru pe soția sa, a trecut cu succes de un vot de suspendare inițiat de opoziție weekendul trecut, după ce toți, cu excepția a trei membri ai partidului său, Puterea Poporului, au refuzat să participe.
Declarația sa a fost făcută cu câteva ore înainte ca principalul partid liberal de opoziție, Partidul Democrat, să depună o nouă moțiune de suspendare, despre care se spune că va fi supusă la vot sâmbătă seara.
Liderul propriului partid al lui Yoon, Han Dong-hoon, a declarat joi că președintele ar trebui suspendat imediat din funcție, după ce a impus scurta lege marțială săptămâna trecută. Han a spus că singura modalitate de a face acest lucru este ca parlamentarii partidului de guvernământ să voteze pentru suspendare.
Decretul de lege marțială emis de Yoon pe 3 decembrie a generat haos politic și proteste care cer demisia sa.
Miercuri, biroul lui Yoon a rezistat unei încercări a poliției de a percheziționa complexul prezidențial.
Ancheta se concentrează pe posibilitatea ca Yoon și alți oficiali de rang înalt din armată și guvern, implicați în impunerea legii marțiale, să fi comis acte de rebeliune. O condamnare pentru rebeliune atrage o pedeapsă maximă cu moartea.
La începutul acestei săptămâni, fostul ministru al apărării al lui Yoon, Kim Yong-hyun, a fost arestat sub acuzația de a fi jucat un rol cheie într-o rebeliune și de a fi comis abuz de putere. El a devenit prima persoană arestată oficial în legătură cu decretul de lege marțială.
Kim, unul dintre apropiații lui Yoon, este acuzat că ar fi recomandat legea marțială președintelui și că ar fi trimis trupe la adunarea națională pentru a împiedica parlamentarii să voteze asupra decretului. În cele din urmă, un număr suficient de parlamentari a reușit să intre în sala parlamentului, iar aceștia au respins în unanimitate decretul lui Yoon, forțând cabinetul să-l abroge înainte de răsăritul zilei de 4 decembrie, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu