Preşedintele din Sri Lanka şi-a trimis prin e-mail demisia, după ce a fugit în Singapore în urma protestelor de amploare care zguduie ţara sa din cauza crizei economice.
Gotabaya Rajapaksa a trimis prin e-mail scrisoarea de demisie preşedintelui parlamentului joi seară, potrivit Reuters. Nu se ştie pentru moment dacă scrisoarea, trimisă la puţin timp după ce Rajapaksa a ajuns în Singapore, va fi acceptată în formă de e-mail, au adăugat sursele citate de Agerpres.
Între timp, la Colombo, trupele au patrulat pe străzi pentru a impune starea de asediu (interzicerea deplasărilor - n.r.), după ce decizia de miercuri a lui Rajapaksa de a-l numi președinte interimar pe aliatul său, premierul Ranil Wickremesinghe, a declanșat noi proteste, demonstranții luând cu asalt Parlamentul și biroul premierului și cerând ca și acesta să demisioneze.
Guvernul a impus stare de asediu în Colombo de joi la prânz până vineri dimineața devreme, în încercarea de a preveni noi tulburări. Presa locală a arătat vehicule blindate cu soldați patrulând pe străzile orașului. Armata a declarat că trupele au fost împuternicite să folosească forța pentru a proteja oamenii și bunurile publice.
Poliția a anunțat că o persoană a fost ucisă - un tânăr de 26 de ani - și 84 rănite în ciocnirile dintre poliție și protestatari, miercuri, în apropierea Parlamentului și a biroului premierului, în timp ce oamenii cereau atât înlăturarea lui Rajapaksa, cât și a lui Wickremesinghe. Armata a declarat că doi soldați au fost grav răniți după ce au fost atacați de protestatari în apropierea Parlamentului, miercuri seara, și că le-au fost smulse armele și încărcătoarele. Nemulțumirea față de criza economică mocșnește de luni de zile și a atins punctul culminant la sfârșitul săptămânii trecute, când sute de mii de persoane au ocupat clădirile guvernamentale din Colombo, acuzând puternica familie Rajapaksa și pe aliații acesteia pentru inflația galopantă, lipsa bunurilor de bază și corupție. Rajapaksa, soția sa și două gărzi de corp au fugit din țară cu un avion al forțelor aeriene miercuri dimineața devreme și s-au îndreptat spre Maldive.
Fostul premier Mahinda Rajapaksa și fostul ministru de finanțe Basil Rajapaksa, ambii frați ai președintelui, au informat Curtea Supremă prin intermediul avocatului lor că vor rămâne în țară cel puțin până vineri. Marți, funcționarii de la Imigrări îl împiedicaseră pe Basil Rajapaksa să părăsească țara cu avionul. Parlamentul ar trebui să numească un nou președinte la 20 iulie, iar o sursă de rang înalt din partidul de guvernământ a declarat pentru Reuters că Wickremesinghe este prima opțiune a partidului, deși nu a fost luată nicio decizie. Alegerea opoziției este principalul lor lider, Sajith Premadasa, fiul unui fost președinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News