Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a anunţat duminică o reducere a preţurilor la carburanţi într-o proporţie totuşi inferioară celei solicitate de mii de indigeni care protestează şi blochează o parte a ţării de două săptămâni, relatează AFP.
Am decis să reduc preţul benzinei cu 10 cenţi (de dolar) pe galon (3,78 litri) şi preţul motorinei tot cu 10 cenţi pe galon, a afirmat preşedintele ecuadorian într-o alocuţiune radio-televizată.
Anterior, ministerul ecuadorian al Energiei anunţase că producţia de petrol din Ecuador este la un nivel critic şi că va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele şi blocadele vor continua în ţară.
VIDEO
Producţia de petrol este la un nivel critic, după aproape două săptămâni de proteste indigene împotriva costului ridicat al vieţii, cu baraje şi blocade rutiere în 19 din cele 24 de provincii ale ţării, potrivit ministerului, scrie Agerpres.
Inventatorul Iuliean Horneţ avertizează că omenirea nu ar putea produce suficientă energie pentru a alimenta maşinile electrice, dacă numărul acestora continuă să crească. El a explicat şi de ce a crescut preţul carburanţilor.
"Să mergem pe preţul benzinei şi motorinei acum. Ţine tot de crize cumva", a pornit Răzvan Dumitrescu.
"Ne bagă în crize, sigur că da. Nu există criza petrolului", a replicat Iuliean Horneţ.
"Ei fac bani mulţi acum"
"Păi nu, că am văzut că barilul de petrol e undeva sub 123 de dolari. Era 117 sau 118 dolari. Când era 123 de dolari, aveam 7 lei benzina. Acum, când e 117-118, avem 9 lei. Ce legătură e cu bursa?", a mai întrebat moderatorul.
"Cum spuneam, nu există criza petrolului. Criza gazului e doar în Europa. Este, din nou, forţată, bine reglementată de băieţii deştepţi piaţa, care acum fac bani mulţi, chiar fac bani mulţi", a mai spus şi inginerul Horneţ.
"Încă ni se spune că e bine acum, că va fi 11 lei litrul, că o să ajungă la 15 lei. Întrebarea este dacă se urmăreşte reducerea mobilităţii prin creşterea preţului la pompă, ca să scăpăm de amprenta de CO2", a continuat Dumitrescu.
"N-are nicio legătură. Amprenta de CO2 nu mai e taxabilă nicăieri azi. Există toate reglementările de trecere pe energie electrică, pe maşini electrice, unde dăm tot de poluare", a declarat Horneţ, care a continuat cu un avertisment.
Întrebat dacă am avea energia necesară să alimentăm, în cazul în care una din fiecare patru maşini ar fi electrică, inginerul Iuliean Horneţ a răspuns, sec, "nu".
"Putem să reducem şi maşinile electrice, să le trecem pe biocombustibil. A făcut-o Brazilia, care produce biometanol. Se poate, numai să se vrea. China a redus toate fondurile pentru maşini electrice şi trece pe biometanol", a mai declarat acesta.
"E mai puţin poluantă dacă o alimentezi cu energie electrică zero energie. Rămâne poluarea la modul de fabricare. Poate fi redusă amprenta de CO2 doar dacă energia electrică este produsă fără carbon. Ştiţi care este amprenta de carbon la cărbune? 414 kg de carbon pe MW produs. La gaz e 221. Şi acum se luptă nişte neghiobi să bage gazul şi nu ştiu mai ce ca zero amprentă de carbon, să îl constituie ca biomasă", a mai precizat el. Vezi video și articolul inițial aici!
Prețul petrolului a crescut accentuat de la începerea războiului, iar subvenționarea a 50 de bani pe litrul de carburant a stârnit reacții critice. Analistul Cozmin Guşă a reamintit de avertismentul unui specialist şi spune că benzina ar putea ajunge la peste 15 lei pe litru.
Măsura de a subvenționa 50 de bani la litrul de combustibil nu este văzută cu ochi buni de realizatorii emisiunii ”Deferiți Mass-Media”. Aceștia au discutat despre efectul pe care anunțul l-a avut asupra oamenilor, prețul viitor al benzinei și motorinei și inutilitatea beneficiilor universale.
”Eu cred în prognosticul lui Petrișor Peiu, pe care mi l-a dat acum 10 zile la Gold FM în emisiune. Mi-a spus că în această toamnă vom fi la 15 lei (litrul de carburant - n.r.) și el crede că ar putea sări, să escaladeze, dacă nu se va încheia, pentru că sunt interconectate toate sancțiunile și toate astea, dacă nu se va încheia până în toamnă, noi vom merge până la nivelul de 4 euro, către 4 euro în iarna viitoare, la începutul anului 2023. Eu cred în pronosticul lui, acei 50 de bani nu ajută cu absolut nimic, astea sunt non-măsuri. Te duci pe stradă și lumea înjură. Eram aici în apropiere, mă plimbam ieri prin față pe la Vox Maris, toată lumea înjură treaba asta cu 50 de bani. Mai bine nu o făceau”, a spus Cozmin Gușă.
”Mai mult, este de așteptat ca benzinarii să mărească pur și simplu prețurile. Adică reduci 50 de bani, dar din 13 lei, de pildă. Lucrurile sunt foarte încurcate și 400 de milioane de euro sunt practic aruncați pe fereastră, poate făcea altceva guvernul cu banii ăștia”, a replicat Bogdan Chirieac. Vezi continuarea și video aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu