Preşedintele Egiptului, prima declarație directă despre o încetare a focului în Fâșia Gaza

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Preşedintele Egiptului Abdel Fattah al-Sissi a declarat miercuri că speră ca 'în următoarele câteva zile' Israelul și Hamas să ajungă la un armistiţiu în Fâşia Gaza.

'În aceste următoare câteva zile, dacă vrea Dumnezeu, vom avea o încetare a focului şi va începe deja ajutorul real (...) pentru Fâşia Gaza la toate capitolele', a spus preşedintele Al-Sissi în cadrul unei ceremonii la Cairo dedicate oamenilor cu nevoi speciale, conform agenţiei EFE.

Aceasta este prima declaraţie directă a preşedintelui egipten cu privire la negocierile pe care Israelul şi gruparea palestiniană Hamas le au indirect în capitala Qatarului (Doha) prin intermedierea Egiptului, Qatarului şi SUA pentru o încetare a focului, schimbul prizonierilor israelieni cu deţinuţi palestinieni şi creşterea ajutoarelor pentru populaţia civilă din Gaza.

Deşi nu a oferit amănunte despre evoluţia negocierilor, preşedintele Al-Sissi a declarat că Egiptul va 'continua să ajute' şi speră că această criză cauzată de războiul din Fâşia Gaza se va încheia.

'Continuăm şi vom continua să sprijinim şi să ajutăm până la crearea unui stat palestinian în interiorul teritoriilor din anul 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est', a mai zis preşedintele Egiptului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, Mahed al-Ansari, a menționat marţi că negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza continuă la Doha, însă 'nu există nicio evoluţie' şi 'nu este nimic nou de anunţat', dar a mai zis că 'astăzi sau mâine ar putea fi ceva' susceptibil să fie anunţat referitor la un acord. Circa 250 de persoane au fost capturate şi duse în Fâşia Gaza de către gruparea Hamas în timpul incursiunii efectuate în sudul Israelului pe data de 7 octombrie.

Dintre aceşti ostatici, aproximativ o sută au fost eliberaţi la sfârşitul lunii noiembrie în cadrul unui armistiţiu, în schimbul unor deţinuţi palestinieni.

Dar 132 de ostatici se mai află încă în enclava palestiniană Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit. În atacul din data de 7 octombrie aproximativ 1.140 de oameni au fost uciși în Israel, majoritatea civili.

Israelul a ripostat imediat şi a jurat faptul că va 'anihila' mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza şi a lansat o vastă operaţiune militară soldată până în prezent cu circa 30.000 de morţi palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit celui mai recent bilanț comunicat de Ministerul Sănătăţii din Fâșia Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel