Președintele francez Emmanuel Macron, față în față cu sarcina dificilă de a alege un premier. Propunerea care vine de la Noul Front Popular

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre misiunea pe care o are președintele Franței, Emmanuel Macron.

Președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri cu liderii de stânga, la începutul a două zile de discuții decisive menite să decidă cine va forma următorul guvern francez.

Alegerile anticipate de la începutul lunii iulie au lăsat politica franceză în impas, niciun partid nu a reușit să formeze o majoritate clară în Adunarea Națională.

Un Guvern interimar a condus Franța în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spre furia alianței de stânga care s-a clasat pe primul loc în sondaje.

Noul Front Popular, format din patru partide, dorește ca Lucie Castets să fie numită prim-ministru. Cu toate acestea, economista în vârstă de 37 de ani nu este aleasă și este considerată o alegere prezidențială improbabilă pentru funcția de prim-ministru.

Foto: Agerpres / Lucie Castets

Conform sistemului politic francez, președintele numește un prim-ministru care poate obține o majoritate în Adunarea Națională. În ultimii ani, acest prim-ministru a provenit din același partid ca și președintele, deoarece sunt aleși la câteva săptămâni distanță unul de celălalt.

Dar după ce Macron a uimit Franța în iunie prin convocarea unui vot parlamentar rapid în două tururi, alianța sa centristă Ensemble s-a clasat pe locul al doilea în urma NFP-ului de stânga.

Poziția președintelui Macron

Palatul Élysée a declarat înaintea discuțiilor de vineri că președintele Macron este „de partea francezilor” și „a voinței lor”. Este nevoie de o majoritate largă și stabilă care nu va cădea odată cu prima moțiune de cenzură, au declarat oficiali prezidențiali, conform BBC.

Lucie Castets, care a sosit la discuțiile cu președintele împreună cu liderii partidului de extremă-stânga Franța Nesupusă, socialiștii, verzii și comuniștii, a declarat că au venit să îi reamintească președintelui să „respecte rezultatul alegerilor și să scoată țara din paralizia în care a fost scufundată”.

Ea a declarat ulterior că ea și colegii săi au fost mulțumiți că președintele a înțeles că alegătorii francezi au transmis un mesaj la alegeri că doresc o schimbare a direcției politice.

„Cu toate acestea, președintele pare să fie încă tentat să își formeze guvernul - i-am spus că depinde de forța politică care s-a clasat pe primul loc, Noul Front Popular, să formeze un guvern”, a declarat Castets.

Liderul socialist Olivier Faure a declarat că președintele nu a dat o dată precisă pentru numirea unui prim-ministru, dar a spus că ar fi rapid.

Macron urma să se întâlnească cu partidele care alcătuiesc propria sa alianță Ensemble, urmată de liderii republicanilor de dreapta.

Luni, el va discuta cu liderii partidului Adunarea Națională de extremă dreapta, Marine Le Pen și Jordan Bardella, împreună cu Eric Ciotti, care conduce un grup de republicani care s-au separat de restul partidului înainte de alegeri. Aceștia s-au clasat pe locul al treilea în alegeri, chiar dacă au condus în primul tur.

Majoritate în Adunarea Națională

Nicio grupare de partide nu are suficiente locuri pentru a obține cele 289 necesare pentru o majoritate absolută în Adunarea Națională, care are 577 de locuri.

Dar, conform Constituției, Macron nu poate dizolva Parlamentul până în vara anului viitor, astfel încât analiștii cred că este probabil să numească prim-ministru o personalitate care ar avea cele mai mari șanse de a găsi un teren comun între partide.

Într-o scrisoare adresată poporului francez luna trecută, el a afirmat că alegătorii și-au exprimat dorința de schimbare și de unitate politică largă.

Printre numele discutate în cercurile politice se numără fostul ministru de Interne socialist, Bernard Cazeneuve, și Xavier Bertrand, care este un lider regional din partea republicanilor.

Cu toate acestea, Macron nu a dat încă nicio indicație cu privire la persoana pe care ar putea să o susțină.

La aproape șapte săptămâni de la alegeri și de la un presupus armistițiu politic pe care l-a cerut în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, acesta are acum sarcina dificilă de a găsi un candidat care să poată forma un guvern care să nu se prăbușească la primul semn al unui vot de neîncredere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel