Președintele Georgiei refuză să semneze un proiect de lege anti-LGBTQ+

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a ales să nu interzică căsătoriile între persoane de același sex și adopțiile de către aceste cupluri.

Președintele Georgiei a refuzat să promulge o lege destinată să restrângă semnificativ drepturile LGBTQ+, la câteva săptămâni după ce legislația controversată a fost adoptată de parlamentul țării.

Luna trecută, parlamentul Georgiei a fost puternic criticat după ce a aprobat legea, care impune interdicții drastice asupra căsătoriilor între persoane de același sex, adopțiilor efectuate de cupluri de același sex și restricții asupra intervențiilor de schimbare a genului.

Legea, care reflectă legislația adoptată în Rusia vecină, urmărește de asemenea să interzică evenimentele de tip Pride și să cenzureze reprezentările persoanelor LGBTQ+ în filme și cărți.

Biroul președintelui Salome Zourabichvili a declarat că aceasta a ales să nu aprobe legislația

Miercuri, biroul președintelui Salome Zourabichvili a declarat că aceasta a ales să nu aprobe legislația. „Președintele Zourabichvili a refuzat să semneze proiectul de lege și l-a returnat parlamentului fără drept de veto", a spus purtătorul său de cuvânt pentru AFP. Proiectul de lege este așteptat să fie semnat în schimb de șeful parlamentului.

Legislația a alimentat tensiunile în țara polarizată, unde alegerile parlamentare urmează să aibă loc la sfârșitul lunii. Analiștii au descris scrutinul ca fiind un test crucial pentru a determina dacă Georgia, odată una dintre cele mai pro-occidentale foste state sovietice, se îndreaptă spre Rusia.

Activistii pentru drepturi susțin că proiectul de lege privind „valorile familiale” va marginaliza și mai mult comunitatea vulnerabilă LGBTQ+ din țară și ar putea potența violența împotriva acesteia. Diplomatul de vârf al UE, Josep Borrell, a criticat votul, la care politicienii din opoziție au făcut boicot. Borrell a declarat pe rețelele sociale că proiectul de lege va „crește discriminarea și stigmatizarea”.

Crime împotriva comunității LGBTQ - Cunoscutul actor și model transgender Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost găsită în apartamentul ei, înjunghiată mortal

La o zi după ce proiectul a fost adoptat în parlament, cunoscutul actor și model transgender Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost găsită în apartamentul ei, înjunghiată mortal.

Activistii au legat moartea ei de o creștere a violenței împotriva persoanelor LGBTQ+, în contextul înăspririi poziției partidului de guvernământ Visul Georgian față de drepturile homosexualilor.

„Există o corelație directă între utilizarea discursului instigator la ură în politică și crimele de ură”, a declarat Centrul pentru Justiție Socială, un grup de apărare a drepturilor omului cu sediul în Tbilisi, într-un comunicat de presă ca reacție la asasinat.

Anul trecut, sute de opozanți ai drepturilor gay au năvălit într-un festival LGBTQ+ din Tbilisi, forțând anularea evenimentului, în timp ce în luna mai zeci de mii de oameni s-au alăturat membrilor partidului de guvernământ într-o marș organizat de Biserica Ortodoxă conservatoare pentru a promova „valorile familiale tradiționale”.

În ultimii ani, președintele țării a fost din ce în ce mai în dezacord cu Visul Georgian. La începutul acestui an, Zourabichvili a pus veto asupra legii „agenților străini”, ce obliga organizațiile din societatea civilă și mass-media care primesc mai mult de 20% din venituri din străinătate să se înregistreze ca „servind interesele unei puteri străine”.

Veto-ul ei a fost ulterior anulat de parlament, unde partidul Visul Georgian deține majoritatea, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel