Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost astăzi într-o vizită în Ucraina.
În timpul opririi sale din Chernihiv, s-a declanșat o alertă de raid aerian, ceea ce l-a forțat pe oficial să se alăture jurnaliștilor și altor demnitari într-un adăpost.
German President Frank-Walter Steinmeier is visiting Ukraine today.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) October 25, 2022
While he was talking to the media in Chernihiv, an air raid alert went on and everyone needed to go to the shelter.
A very good illustration why Ukraine needs more air defense systems ASAP.
????: dpa pic.twitter.com/VRAyrQD7Fl
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis un sprijin suplimentar Ucrainei, în special în domeniul apărării aeriene, în timpul vizitei surpriză la Kiev, marți, prima de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.
Steinmeier plănuise inițial să viziteze Ucraina în aprilie, dar Kievul a refuzat să-l întâmpine pe atunci, pe fondul neliniștii față de sprijinul său din trecut pentru o apropiere occidentală de Rusia. Kievul și Berlinul și-au remediat ulterior dezacordul.
„Mesajul meu către ucraineni este: „Nu doar că suntem alături de voi, dar vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere economic, politic și militar”, a declarat Steinmeier reporterilor la sosirea sa cu trenul la Kiev.
„Ceea ce contează acum este că ajutăm la protejarea ucrainenilor de atacurile aeriene cât mai mult posibil”, a adăugat el, menționând că Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, în ultimele luni.
Pe lângă sprijinul militar, a spus Steinmeier, călătoria sa se va concentra pe a ajuta la repararea infrastructurii distruse, cum ar fi rețelele electrice, conductele de apă și sistemele de încălzire, cât mai repede posibil înainte de sosirea iernii.
Steinmeier, un social-democrat și fost ministru de Externe, și-a exprimat regretul pentru sprijinul său din trecut pentru conducta Nord Stream 2, un proiect menit să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, dar care a fost anulat după invazia rusă.
El provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat care a susținut de mult timp strângerea legăturilor economice cu Rusia, ca o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.
Sosirea lui Steinmeier la Kiev a coincis cu o conferință la Berlin despre ceea ce gazdele ei spun că trebuie să fie un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, comparând provocarea cu finanțarea de către SUA a reconstrucției Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, care participă la conferință, a declarat luni că costul estimat al reconstrucției țării sale se ridică până acum la aproape 750 de miliarde de dolari.
La întâlnirea privind a modul de reconstrucție a Ucrainei, întrebările cheie despre viitorul Ucrainei, inclusiv cine va plăti pentru reconstrucția țării devastate de război și modul în care națiunile UE și ceilalți aliați ai Kievului vor împărți factura, nu vor primi răspuns, scrie Politico.
Într-adevăr, conferința de la Berlin nu va include nici un ”segment de angajare” și ”nu vor exista acorduri politice aprobate”, potrivit Guvernului german, care co-găzduiește întâlnirea în calitatea sa de președinte al grupul G7. În schimb, scopul este de a oferi contribuții ”forurilor politice relevante” la o dată nespecificată, o ”conjunctură adecvată, care va fi decisă politic”.
”Chiar dacă ar trebui să fie întotdeauna atent cu comparațiile istorice, problema aici este nimic mai puțin decât crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul 21”, au scris cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un eseu publicat în ziarul german.
Cei doi au descris reconstrucția Ucrainei drept o ”sarcină generațională care trebuie să înceapă acum”.
Întâlnirea are loc în timp ce Europa se confruntă cu presiuni de a echilibra ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, preluând conducerea în ceea ce privește ajutorul financiar și umanitar, în special în lumina statutului de candidat al Kievului la UE.
”Aceasta este conferința despre cum ar trebui să abordăm reconstrucția”, a spus von der Leyen vineri. ”Cei mai buni experți din întreaga lume se vor alătura și discuta cum să abordeze cel mai bine din punct de vedere tehnic, dar și financiar acest proces de reconstrucție.”
Guvernele europene sunt reticente în a vărsa banii contribuabililor în reconstruirea unei țări aflate în război deoarece există riscul ca investițiile în energie, în căi ferate și alte infrastructuri să fie pierdute.
”Întreaga problemă a reconstrucției este ceva care poate începe doar odată ce va fi pace”, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn pentru sursa citată.
Dar ucrainenii și instituțiile financiare internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, nu sunt de acord cu această afirmație.
Ei susțin că reconstrucția ar trebui să înceapă rapid pentru infrastructura critică din părțile țării care sunt cel mai puțin expuse războiului. Cu cât comunitatea internațională așteaptă mai mult pentru a finanța reconstrucția, avertizează ei, cu atât va fi mai mare factura finală.
”Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina cu finanțare pentru buget, pentru că experiența noastră este că, dacă nu faci asta... vei ajunge cu o sărăcie mai mare, mijloace de trai mai dure și, de fapt, recuperarea ar fi mai dificilă și mai costisitoare”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală la Banca Mondială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News