Steinmeier va discuta cu Klaus Iohannis despre sprijinirea Ucrainei și consolidarea NATO în contextul agresiunii Rusiei.
Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi miercuri, 4 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României.
Vizita Președintelui Republicii Federale Germania are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Consultările Președintelui Klaus Iohannis cu Președintele Frank-Walter Steinmeier se vor concentra pe modalitățile concrete de dezvoltare și aprofundare ale relației româno-germane, care are caracter strategic, fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, o dinamică economică în continuă creștere și contacte interumane speciale, facilitate de minoritatea germană din România și comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania.
Cei doi șefi de stat vor aborda, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două țări, în condițiile în care Germania este primul partener comercial al României, cu schimburi însumând în anul 2021 peste 35 de miliarde de euro, și al treilea investitor în economia românească. Vor fi discutate, totodată, stimularea investițiilor reciproce și aprofundarea cooperării sectoriale.
O atenție specială va fi acordată evoluțiilor securității regionale, europene și euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi șefi de stat vor aborda, în context, sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni, securitatea energetică, măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.
Totodată, agenda de discuții va cuprinde aspectele legate de sprijinul activ și cuprinzător de care au nevoie, în contextul regional actual, statele din Vecinătatea Uniunii Europene, în special Republica Moldova, Georgia și statele din Balcanii de Vest, inclusiv susținerea integrării europene a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News