Președintele interimar al Coreei ar putea fi demis vineri. Conflict Parlament-Președinte pe model Băsescu-USL

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prim-ministrul Han Duck-soo, care a devenit președinte interimar al Coreei de Sud după suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol, este un tehnocrat de carieră, care ar putea fi supus unei proceduri de impeachment în cursul zilei de vineri.

Publicitate

După ce parlamentul a votat suspendarea lui Yoon pe 14 decembrie, ca urmare a încercării sale de impunere a legii marțiale, acesta a fost suspendat din exercitarea atribuțiilor prezidențiale, iar prim-ministrul a preluat rolul interimar.

Mandatul lui Han ca președinte interimar trebuia să dureze câteva luni, până când Curtea Constituțională decide dacă îl condamnă sau îl repune în funcție pe Yoon. Dacă Yoon este înlăturat, trebuie organizate alegeri prezidențiale în 60 de zile, perioadă în care Han rămâne la conducere.

Constituția Coreei de Sud nu specifică exact cât de multă autoritate poate exercita președintele interimar în îndeplinirea rolului său de lider. Cei mai mulți experți consideră că prim-ministrul, în perioada în care exercită mandatul prezidențial interimar, ar trebui să exercite o autoritate limitată, necesară pentru a preveni paralizia afacerilor de stat, și nimic mai mult. O altă grupare din parlament susține că președintele interimar poate exercita toate puterile președintelui, deoarece constituția nu impune restricții.

Han, noul premier-președinte interimar se confruntă cu sarcina dificilă de a menține funcționarea guvernului în timpul celei mai grave crize politice din ultimele patru decenii, în timp ce gestionează amenințările din partea vecinului înarmat nuclear, Coreea de Nord, și încetinirea economiei interne. 

Conflicte între guvern și președinte, ca în România lui Băsescu și Iohannis

Totuși, mandatul lui Han Duck-soo ar putea fi scurtat, deoarece principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, care controlează parlamentul, plănuiește să voteze pentru suspendarea lui Han vineri, în urma unui conflict privind numirile la Curtea Constituțională. Dacă parlamentul votează suspendarea lui Han, ministrul de finanțe este următorul pe lista membrilor cabinetului pentru a prelua funcția de președinte interimar.

Intenția opoziției de a-l suspenda pe Han vine într-un moment în care scena politică este extrem de tensionată, după încercarea președintelui Yoon de a impune legea marțială. Yoon a justificat măsura ca reacție la tentativele opoziției de a suspenda oficialii guvernamentali, odată ce a ajuns să controleze parlamentul.

Conflicte similare între ”Palate” au avut loc și în România, unde președinții au tendința de a forța limitele Constituției pentru a controla Parlamentul. Emil Constantinescu a provocat o criză constituțională revocând-ul pe premierul Radu Vasile, Ion Iliescu s-a aflat în conflict în interiorul propriului partid cu premierul Năstase, Traian Băsescu a încercat să impună premieri fără majoritate în Parlament, la fel ca Iohannis, fiind suspendat de două ori.

Cine este noul președinte, la un pas de a fi suspendat după două săptămâni de mandat

Han, în vârstă de 75 de ani, a ocupat poziții de conducere timp de peste trei decenii, sub cinci președinți diferiți, atât conservatori, cât și liberali.

Printre rolurile sale se numără ambasador în Statele Unite, ministru de finanțe, ministru al comerțului, secretar prezidențial pentru coordonarea politicilor, prim-ministru, ambasador la OECD și conducător al mai multor think-tank-uri și organizații.

Cu un doctorat în economie de la Harvard, Han este recunoscut pentru expertiza sa în economie, comerț și diplomație, precum și pentru reputația sa de raționalitate, atitudine moderată și muncă asiduă, fiind deseori ales pentru poziții cheie în politica sud-coreeană.

Han a fost prim-ministru de la începutul mandatului lui Yoon, în 2022, fiind a doua sa perioadă în acest rol, după mandatul sub fostul președinte Roh Moo-hyun în 2007-2008.

"El a ocupat posturi-cheie în afacerile de stat exclusiv pe baza abilităților și expertizei sale, fără legătură cu facțiunile politice", a spus Yoon la numirea lui Han în 2022, reflectând opiniile exprimate de administrațiile anterioare care l-au ales pentru poziții importante.

Han are experiență în colaborarea cu principalul aliat al Coreei de Sud, Statele Unite, fiind profund implicat în semnarea Acordului de Comerț Liber SUA-Coreea de Sud. Vorbitor fluent de engleză, a fost numit ambasador în SUA în 2009, contribuind la aprobarea Acordului de Comerț Liber în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel