Preşedintele Iohannis s-a întâlnit joi cu ambasadorii Mexicului, Cubei, Armeniei şi San Marino.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Jose Guillermo Ordorica Robles (Statele Unite Mexicane), Roberto Cesar Hamilton Magana (Republica Cuba), Serghei Minasian (Republica Armenia) şi Eros Gasperoni (Republica San Marino) cu ocazia prezentării de către aceştia a scrisorilor de acreditare.
Preşedintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
La întrevederea cu ambasadorul mexican, preşedintele Iohannis a exprimat aprecierea pentru dinamica pozitivă a relaţiilor dintre România şi Mexic şi a subliniat importanţa dezvoltării cooperării economice, în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină. La rândul său, ambasadorul Statelor Unite Mexicane a menţionat creşterea cooperării în domeniul turismului, dar şi oportunităţile de investiţii din ţara sa, în domenii ca producerea energiei electrice şi extracţia de petrol. În acest context, a fost amintit cadrul favorabil al relaţiilor dintre Mexic şi Uniunea Europeană, de care va beneficia şi relaţia bilaterală.
În cadrul întrevederii cu ambasadorul Cubei, şeful statului a exprimat interesul părţii române de a dezvolta relaţiile economice dintre cele două state. Totodată, a fost evocată cooperarea la nivel multilateral, inclusiv în cadrul ONU. Preşedintele Iohannis a încurajat dezvoltarea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Armeniei. A fost evocată, în cadrul discuţiilor, şi relaţia cu caracter istoric dintre cele două state şi popoare, dialogul politic, academic şi cultural, inclusiv plecând de la contribuţia deosebită a comunităţii armene din România.
Ambasadorul armean a mulţumit şefului statului pentru sprijinul acordat de statul român comunităţii armene, care beneficiază de modelul intercultural românesc de raportare la minorităţile naţionale. A fost amintit şi contextul favorabil al semnării recente, în marja Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie 2017, a Acordului de Parteneriat Consolidat şi Cuprinzător între Uniunea Europeană şi Republica Armenia, precum şi buna cooperare dintre cele două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Discuţiile cu ambasadorul Republicii San Marino au reliefat dinamizarea cooperării dintre cele două state în plan politic şi economic, precum şi cadrul de cooperare dintre Republica San Marino şi Uniunea Europeană, cu accent pe procesul de negociere, aflat în curs, al Acordului de Asociere al acestui stat cu UE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu