Preşedintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială în Japonia, unde se va afla până pe 8 martie, ulterior urmând să meargă în Singapore.
Update
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, în prima zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Japonia, întrevederi cu preşedintele Camerei Consilierilor din Dieta (Parlamentul) Japoniei, Hidehisa Otsuji, şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Hiroyuki Hosoda, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic România-Japonia şi situaţia regională de securitate.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a subliniat în cadrul celor două întâlniri reperul major pe care semnarea Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, care va avea loc marţi, îl va marca în evoluţia relaţiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.
'Preşedintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care ţara noastră doreşte să îl pună în slujba prieteniei şi dezvoltării relaţiilor dintre cele două popoare şi a subliniat obiectivul României de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât şi în plan multilateral, în cadrul ONU, precum şi în relaţia Japoniei cu NATO şi Uniunea Europeană', arată sursa citată. Şeful statului a punctat că prin documentele care vor fi semnate marţi se deschid noi oportunităţi pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educaţie şi cultură. În acest sens, au fost reliefate posibilităţile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR).
Președintele Klaus Iohannis alături de Hiroyuki Hosoda, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Foto: presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat şi susţinerea consolidării contactelor româno-japoneze pe linie parlamentară, care înregistrează un ritm ascendent al dialogului. Şeful statului a detaliat, în ceea ce priveşte situaţia regională de securitate, sprijinul multidimensional pe care ţara noastră îl acordă Ucrainei încă de la începutul războiului declanşat de Rusia. De asemenea, preşedintele Iohannis a transmis aprecierile României cu privire la implicarea constructivă a Japoniei în sprijinul Ucrainei.
El a salutat obiectivul asumat de Japonia, în calitate de Preşedinţie rotativă a G7, de a continua mobilizarea comunităţii statelor care împărtăşesc aceleaşi valori în sprijinul Ucrainei. Şeful statului a felicitat autorităţile nipone şi pentru obiectivul ambiţios asumat prin noua Strategie Naţională de Securitate a Japoniei, care vizează consolidarea capabilităţilor de apărare şi atingerea ţintei de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în următorii cinci ani.
Preşedinţii celor două camere ale Dietei Naţionale a Japoniei au transmis aprecierile pentru semnarea Parteneriatului Strategic, evidenţiind că vizita preşedintelui Klaus Iohannis reprezintă un moment cu o semnificaţie aparte în istoria relaţiilor româno-japoneze. Cei doi înalţi oficiali au subliniat că Parteneriatul Strategic deschide noi oportunităţi de cooperare în domeniile economic, comercial, cercetare şi inovare. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, preşedinţii celor două camere ale Dietei nipone au accentuat faptul că Japonia şi România împărtăşesc aceeaşi viziune şi abordare şi au transmis aprecieri pentru acţiunile şi eforturile susţinute ale ţării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce priveşte situaţia refugiaţilor, cât şi pentru facilitarea tranzitului de cereale. Şeful statului efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Japonia.
Marţi, Klaus Iohannis urmează să fie primit de împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako. Ulterior, se va întâlni cu premierul nipon, Fumio Kishida, cu care va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia. Preşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, o întrevedere cu autorităţile locale din Kyoto. Joi şi vineri, şeful statului va efectua o vizită de stat în Republica Singapore, unde va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Halimah Yacob şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.
Știrea inițială
Klaus Iohannis va avea întrevederi cu Împăratul Naruhito, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.
obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul nipon vor semna o declaraţie comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat.
Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. 'Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării', a informat Administraţia Prezidenţială.
Stabilirea Parteneriatului strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât şi pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relaţii, construite pe parcursul a peste un secol, precizează sursa citată.
Obiectivele României pe această relaţie se raportează la statutul Japoniei de economie majoră şi inovativă a lumii şi unul dintre principalii investitori la nivel global. Statul nipon este cel mai mare investitor asiatic în România, indică Administraţia Prezidenţială. În România există 397 de societăţi comerciale cu capital japonez, care generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potenţialul de creştere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovaţie, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea şi distribuţia de hidrogen verde, producţia de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generaţie, precum Podul de la Brăila - proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din Bucureşti.
'Din această perspectivă, vizita preşedintelui României va avea o puternică dimensiune economică şi de strângere a relaţiilor de investiţii şi a cooperării în materie de inovaţie tehnologică, în plus faţă de dimensiunea politică şi de cea a consolidării schimburilor culturale şi a relaţiilor interumane', mai arată Administraţia Prezidenţială.
Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.
'Amplificarea dialogului şi a cooperării dintre România şi Japonia cu precădere pe dimensiunea strategică a securităţii a fost generată şi de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. România este interesată de o implicare activă a Japoniei în vecinătatea sa imediată şi în regiunea euroatlantică, având în vedere postura Japoniei de actor global de prim rang', menţionează sursa citată. Din Japonia, şeful statului se va deplasa în Singapore. Vizita de stat în Singapore, care va avea loc în zilele de 9 şi 10 martie, va marca intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare. Este prima vizită la nivel de preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale.
Şeful statului va avea convorbiri oficiale cu omologul din Singapore, Halimah Yacob, şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong. 'Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde', informează Administraţia Prezidenţială.
În materie de cooperare economică şi sectorială între România şi Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, inclusiv de la faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale, menţionează sursa citată.
Cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investiţiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte la Bucureşti, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creşterea contribuţiilor la Fondul de Investiţii al Iniţiativei. Şeful statului va sublinia şi contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară globală şi va prezenta potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală şi nu numai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News