Preşedintele Letoniei, Egils Levits, a fost testat pozitiv la coronavirus, la întoarcerea din Suedia.
Publicitate
Rezultatul a venit la o zi după un test rapid la care a fost supus Levits miercuri seara, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Suedia. Preşedintele leton va face şi un test PCR, a mai spus purtătorul de cuvânt, conform Agerpres.
Egils Levits a amânat întrevederea pe care o avea programată joi cu noul preşedinte al Estoniei, Alar Karis, care se află la Riga în cadrul vizitei sale inaugurale în statele baltice vecine. În schimb, Karis se va întâlni cu preşedinta Parlamentului Letoniei, Inara Murniece.
În februarie, Egils Levits, 66 de ani, a fost una dintre primele persoane vaccinate în Letonia împotriva noului tip de coronavirus, fiind vaccinat în faţa camerelor de filmat pentru a-i încuraja pe cei 1,9 milioane de concetăţeni ai săi să facă la fel.
În pofida eforturilor sale, campania de vaccinare din Letonia are un ritm foarte scăzut, iar rata de contaminare a crescut în mod semnificativ în ultimele săptămâni, determinând guvernul să declare, luni, stare de urgenţă, care va fi menţinută până pe 11 ianuarie anul viitor.
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, 13 octombrie, la invitația prim-ministrului Regatului Suediei, Stefan Löfven, la Forumul Internațional dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, organizat la Malmö, în Regatul Suediei.
Participarea președintelui Klaus Iohannis la Forumul Internațional de la Malmö s-a înscris în seria demersurilor întreprinse de statul român în ceea ce privește consolidarea educației despre Holocaust, prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei, precum și pentru promovarea valorilor europene, a toleranței și a respectului față de drepturile și libertățile fundamentale, a transmis Administrația Prezidențială.
Imaginile cu Egils Levits au fost scoase de pe site-ul Administrației Prezidențiale, dar le puteți vedea AICI.
Intervenția președintelui Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului:
"Domnilor președinți,
Domnilor prim-miniștri,
Doamnelor și domnilor,
Sunt onorat să particip la Forumul de la Malmö. Ne reunim astăzi pentru a face bilanțul acțiunilor noastre și pentru a analiza lecțiile învățate pe parcursul ultimelor decenii.
În contextul în care ne confruntăm cu provocări tot mai intense și mai complexe, este momentul potrivit să întărim angajamentul nostru pentru susținerea educației privind Holocaustul, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru prevenirea și combaterea antisemitismul.
Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase și mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilității participanților la Holocaust și a colaboratorilor lor, ducerea în derizoriu a suferințelor cauzate de Holocaust și dezumanizarea victimelor.
Comemorarea este cel mai important element, este premisa pentru eforturile noastre actuale de a contracara distorsionarea Holocaustului, și de aceea se află atât de sus pe lista priorităților noastre.
Avem nevoie de instrumente noi și inovatoare de diseminare a mărturiilor supraviețuitorilor, precum și de resursele adecvate pentru a întreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a contribui la educația privind Holocaustul și prevenirea repetării unei astfel de tragedii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu