Președintele palestinian Mahmoud Abbas: Conflictul din Gaza este „mai mare decât războiul de exterminare”

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

În timpul unui interviu acordat televiziunii egiptene, Mahmoud Abbas a numit conflictul „cel mai urât lucru” care i se întâmplă poporului palestinian, adăugând că America permite conflictul prin vetoul rezoluției ONU pentru o încetare imediată a focului.

Vorbind pentru postul de televiziune egiptean ON, Abbas a susținut că impactul conflictului dintre Israel și Hamas asupra poporului palestinian este „mai mare decât un dezastru”.

El a continuat să compare războiul cu strămutarea în masă și deposedarea palestinienilor în timpul războiului arabo-israelian din 1948 - pe care palestinienii îl numesc nakba, adică catastrofă în arabă.

„Ceea ce s-a întâmplat în 1948, emigrarea și distrugerea, și ceea ce se întâmplă acum este mult mai urât decât ceea ce s-a întâmplat (atunci). Ceea ce se întâmplă acum este cel mai urât lucru care s-a întâmplat poporului palestinian, nu numai în Gaza, ci și în Cisiordania și Ierusalim în ultimele 79 de zile până astăzi”, a spus Abbas.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că 250 de palestinieni au fost uciși și 500 au fost răniți în ultimele 24 de ore - dintre care 106 dintre aceștia ar fi murit într-un atac aerian în Ajunul Crăciunului asupra taberei de refugiați Maghazi.

Alte șase persoane au fost ucise în orașul Tulkarm din Cisiordania în timpul unui raid israelian, a anunțat miercuri ministerul palestinian al Sănătății.

Dar, în ciuda eforturilor internaționale de a opri luptele, premierul israelian le-a spus membrilor partidului său că războiul „nu este aproape de a se termina”.

Întrebat cum își imaginează conducerea israeliană Gaza după război, Mark Regev, consilier principal al lui Benjamin Netanyahu, a spus pentru Sky News că „Hamas trebuie distrus”.

„În fața ochilor lumii”

În timpul interviului, președintele palestinian a criticat SUA pentru sprijinul continuu acordat Israelului de la atacul din 7 octombrie condus de Hamas.

El a susținut că moartea civililor are loc „în fața ochilor lumii”, iar America este în frunte.

El a dat de înțeles că, dacă SUA acceptă o rezoluție a Națiunilor Unite care cere o încetare imediată a focului, războiul ar putea avea șanse să se încheie.

La 15 decembrie, Abbas s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a reiterat poziția SUA conform căreia Autoritatea Palestiniană ar trebui să fie responsabilă pentru guvernarea Gaza la sfârșitul războiului.

Dar, el a recunoscut că ar fi necesare schimbări semnificative și „multă muncă” pentru a moderniza și revitaliza autoritatea.

Abbas a fost de acord că un stat palestinian trebuie să fie înființat după conflict, reiterând în interviul TV că acesta trebuie să fie format din Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est, a informat The Times of Israel.

„Nu este o zi fără ucideri”

Ministerul Sănătăţii din Gaza raportează că 20.674 de persoane au fost ucise şi 54.536 au fost rănite în atacurile israeliene din 7 octombrie. Aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși de atacatorii Hamas în acea zi.

Recunoscând nivelul de distrugere, Abbas a spus că „nu există o zi fără ucidere” în toate orașele și lagărele de refugiați din Gaza, adăugând că afirmația armatei israeliene „noi ne protejăm” este lipsită de logică.

Între timp, atât Hamas, cât și Jihadul Islamic au purtat discuții separate cu mediatorii egipteni la Cairo.

Dar, potrivit a două surse egiptene de securitate, ambele părți au respins propunerea Egiptului de încetare permanentă a focului - care ar presupune renunțarea Hamas la putere în Fâșia Gaza.

„Reiterăm că nu pot exista negocieri fără o încetare cuprinzătoare a agresiunii”, a spus ca răspuns Izzat Al Rishq, membru al biroului politic al Hamas, conform SkyNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel