Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că a fost invitată să meargă la Cupa Mondială din Qatar, dar a refuzat.
Publicitate
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a clarificat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă susținută în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, răspunzând celor care au întrebat-o dacă a avut contacte suspecte cu unele entități din Qatar.
”Mi s-a pus această întrebare despre Qatar în urmă cu trei săptămâni. Răspunsul meu a fost acesta și rămâne valabil și astăzi. Am fost invitată să merg la Cupa Mondială de fotbal. Am refuzat”, a susținut ea.
”Am refuzat pentru că sunt îngrijorată de acea țară”, a adăugat ea. ”Am avut două întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului Qatar la Bruxelles, unde am primit o invitație să particip la Cupa Mondială, sau o cerere deschisă din partea lor de a vorbi în Parlament, și am respins de fiecare dată”, a adăugat Roberta Metsola.
În opinia președintelui PE, Roberta Metsola, ”nu trebuie lăsate să se repete unele lucruri care s-au întâmplat în Parlamentul European”.
”Sunt lacune care pot fi umplute, dacă vorbim despre activitatea foștilor deputați ai Parlamentului European. Este un Parlament de 705 de membri, a diferitelor grupuri politice, a diferitelor activități. Dar unele lucruri care s-au întâmplat în acest context nu vor trebui lăsate să se repete”, a adăugat ea făcând referire la scandalul de corupție, Qatargate, care a cutremurat Europa.
”Va trebui să ne uităm la organizațiile neguvernamentale care sunt înscrise în registrul de transparență și la cele care nu sunt, dar sunt folosite ca front în ceea ce privește sursele de finanțare, în ceea ce privește modalitățile de a face acest lucru”, a subliniat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Ca o scurtă trecere în revistă a scandalului de corupție de la nivelul Parlamentului European, Qatarul ar fi plătit sume mari de bani și ar fi oferit cadouri ”terților care dețin funcții politice sau strategice importante” în cadrul instituției europene.
Printre suspecți și vicepreședintele Parlamentului European - demis pe 13 decembrie - Eva Kaili și fostul europarlamentar, Antonio Panzeri.
În documentul autorităților judiciare belgiene, care invocă ”prezumția de nevinovăție” a suspecților, se precizează că se desfășoară procedurile pentru ”corupție a funcționarilor și a membrilor organelor Comunității Europene, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat", scrie Sky.
Potrivit surselor de presă belgiană, în jur de 750.000 de euro în numerar ar fi fost confiscați din locuința lui Kaili. Au fost ridicate, de asemenea, echipamente informatice și telefoane mobile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu