Află ce declarații a făcut președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre capacitățile de apărare ale Uniunii Europene.
Uniunea Europeană trebuie să își ”intensifice” capacitățile de apărare și să fie pregătită să facă față amenințărilor fără sprijinul partenerului de securitate de lungă durată, Statele Unite, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru ”a ne consolida industria de apărare și pentru a deveni practică în ceea ce privește autonomia noastră strategică”, a declarat Metsola, dar a subliniat că o ”uniune europeană a apărării” ar trebui să fie ”complementară, nu concurentă cu NATO”.
Vezi și: Scholz promite că Germania va atinge ţinta NATO de 2% din PIB. Ce le-a cerut statelor membre UE
”UE trebuie să fie pregătită să își asume responsabilitatea dacă este necesar și să fie pregătită pentru orice eventualitate”, a declarat Metsola pentru POLITICO.
”Europa nu poate ezita, când vedem ce s-ar putea întâmpla dincolo de Atlantic... Europa trebuie să fie puternică”, a spus ea.
Comentariile ei au venit după ce fostul președinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că ar ”încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu plătește suficient pentru apărare, stârnind indignare în Europa.
Citește și: Macron și Tusk revitalizează relația dintre Franța și Polonia, după câțiva ani de tensiuni
În ceea ce privește rolul Parlamentului European în înarmarea UE, Metsola a declarat că deputații europeni vor continua să facă presiuni pentru ca achizițiile comune și dezvoltarea de arme să fie ”finanțate de Uniune printr-un buget dedicat, sub codecizie și control parlamentar”.
Cheltuielile militare ale blocului au atins un nivel record de 270 de miliarde de euro în 2023, potrivit președintelui Consiliului UE, Charles Michel, în fața invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Sentimentul lui Metsola se aseamănă cu cel al lui Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, care a declarat luna trecută că UE ”trebuie să fie capabilă să se apere în mod independent”.
Weber a cerut ”un pilon european de apărare”, inclusiv un ”sistem de apărare antirachetă” la nivelul UE și o ”brigadă de apărare cibernetică” pentru a respinge atacurile din Rusia și din alte părți. Weber a mai spus că a venit timpul să discute cu Franța despre modul în care apărarea nucleară a țării ”poate fi integrată în structurile europene”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu