Preşedintele partidului francez de dreapta, înlăturat după ce a cerut alianţă cu extrema dreaptă

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Președintele formațiunii franceze de dreapta "Republicanii", Eric Ciotti, a fost demis miercuri din funcție și exclus din partid. Această decizie a venit după ce, cu o zi înainte, Ciotti și-a exprimat sprijinul pentru formarea unei "alianțe" cu partidul de extremă dreapta "Adunarea Națională".

"Avem nevoie de o alianţă cu Adunarea Naţională", a afirmat preşedintele partidului francez de dreapta, Eric Ciotti, într-un interviu acordat postului TF1. El și-a justificat alegerea prin ideea că formațiunea sa politică nu are suficientă putere, de una singură, în fața celorlalte forțe implicate pentru a proteja "valorile dreptei".

Provenit din facțiunea ultraconservatoare a partidului Republicanii, cunoscută pentru poziții similare cu cele ale grupării de extremă-dreapta Adunarea Națională în privința migrației și securității interne, Eric Ciotti a declarat că a discutat deja despre o posibilă alianță cu liderii acestei grupări, Marine Le Pen și Jordan Bardella.

"Eric Ciotti, afară! Nu au ce căuta trădători şi pucişti"

Eric Ciotti a fost asaltat de un val de critici în cadrul propriului său partid după această afirmație, numeroși membri de frunte cerându-i să demisioneze din funcția de lider al formațiunii. În cele din urmă, biroul politic al partidului Republicanii a hotărât miercuri să-l destituie din funcția de președinte și, în plus, să-l excludă din partid, decizie luată "în unanimitate", conform unui comunicat emis de partidul de dreapta.

În partid "nu au ce căuta trădători şi pucişti" a declarat revoltată Valérie Pécresse, președinta regiunii Ile de France, care include și capitala Paris. "Eric Ciotti, afară!" a exclamat cu aceeași indignare Xavier Bertrand, un veteran al partidului Republicanii.

Înainte ca soarta sa să fie decisă, invocând motive de "securitate", Eric Ciotti a încercat să blocheze accesul parlamentarilor la sediul partidului, aceștia venind să-l destituie. După încheierea ședinței care a hotărât înlăturarea sa, el a continuat să afirme că rămâne liderul partidului.

Partidul anti-imigrație și eurosceptic Adunarea Națională, cu care el a sugerat o alianță, este prognozat să câștige alegerile legislative neașteptate, convocate de președintele Macron după ce partidul său liberal, "Renașterea" (Renaissance-RE), a suferit o înfrângere severă la alegerile europarlamentare în fața formațiunii conduse de Marine Le Pen și Jordan Bardella. Totuși, sondajele indică faptul că Adunarea Națională nu va obține majoritatea absolută, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel